Alguns dels afectats pel fons voltor Lazora. Foto: Arxiu / Aj. de Granollers

En ple confinament, el 14 de maig, Línia Vallès informava que Lazora estava rapinyant signatures de contractes als seus inquilins de Granollers. Aquest fons voltor del grup Azora, que controla els immobles del número 317 del carrer Girona i el 26 de Frederic Mompou, va aprofitar l’estat d’alarma per coaccionar els veïns perquè acceptessin l’última renovació contractual (que consistia en una pujada del lloguer en alguns casos superior al 80% i unes condicions diferents durant els tres primers anys).

És per això que Sílvia Torres, una de les veïnes afectades, ha interposat, amb el suport del Sindicat de Llogaters i els advocats del Col·lectiu Ronda, la primera demanda per “clàusules abusives” en un contracte de lloguer contra aquest fons voltor (que és el tercer propietari de pisos de lloguer a Espanya). “El pas que fem ara marcarà un precedent i se’n podran beneficiar milers de famílies a l’Estat”, ha assegurat la portaveu del sindicat, Marta Ill.

Torres fa quatre anys que viu en un pis de 50 metres quadrats (que inicialment era propietat de Sòlvia). Quan se li va acabar el contracte el desembre de l’any passat va rebre un burofax d’Azora imposant-li les noves condicions, en les quals hi havia una pujada de preu inclosa, passant de 385 euros a 897 euros al mes, segons ha explicat ella mateixa. Des del col·lectiu i el sindicat asseguren que en aquest document hi ha 10 clàusules “il·legals”, segons les quals, per exemple, Torres no pot reclamar en cas que hi hagi un problema amb els subministraments i el preu del pis s’incrementarà al cap de tres anys, sense “cap raó de ser” i per “eludir la llei que prohibeix les actualitzacions per sobre de l’IPC”.