Aquestes cinc infermeres fan les sessions dels grups de criança. Foto cedida

Quan s’és mare o pare per primera vegada, venen al cap un munt de preguntes sobre com criar a un nadó. A quines patologies hauré de fer front? Com sé si l’estic alimentant bé? Com he de reaccionar si el meu fill es fa mal? Algunes qüestions que espanten i angoixen les famílies primerenques. Però, per ajudar-les, fa temps que els Centres d’Atenció Primària impulsen els grups de criança. Una iniciativa que tracta de donar resposta a tots els dubtes que sorgeixen a l’hora de criar un infant i que, a la vegada, pretén ser un espai d’intercanvi entre les famílies.

A Granollers fa anys que existeixen aquests grups. Es reuneixen al llarg del curs en lliçons que van des de l’alletament matern fins a com ha de ser la reincorporació dels pares al món laboral. Les sessions anuals, però, sempre s’aturaven els mesos de juliol i agost, un fet que deixava sense ajuda les famílies que tenien el seu fill a l’estiu. Per això, l’Equip d’Atenció Territorial ha posat en marxa la primera edició estival dels grups de criança.

“BONA RESPOSTA”
“Jo vaig ser mare l’estiu passat i vaig viure en primera persona la necessitat de tenir el suport que et dona un grup de criança”, diu Marta Casquete, una de les cinc infermeres pediàtriques que imparteix les sessions. “Per això, aquest any he insistit a fer alguna cosa a l’estiu, perquè a altres mares no els passi el mateix que a mi”, afegeix.

I és que la dificultat de fer créixer un infant enmig d’una pandèmia ha evidenciat la importància dels grups de criança.”Jo també vaig ser mare a l’agost i en un entorn marcat per la Covid-19 et trobes molt sola, perquè no tens l’ajuda que tindries normalment”, explica Laura Zamora, una de les mares que ha participat en les sessions del grup. Per tant, en veure’s obligades a fer front a un període d’incertesa com aquest, les famílies han necessitat més suport que mai. “Per això vam decidir seguir fent-ho en línia”, diu Casquete, “i està tenint molt bona resposta”, afegeix.

Però els grups de criança no només són una eina per saber com criar un nadó, ni un mecanisme per resoldre dubtes. A part de tot això, també són un espai en què mares i pares es donen suport i s’acompanyen entre ells. “A banda d’ensenyar-te coses que ni et planteges, et posa en contacte amb altres famílies que estan com tu. Sempre hi ha algú que ja ha passat el que tu estàs passant i veure com se n’han sortit t’ajuda moltíssim”, explica Zamora. D’aquí la importància que no s’aturin durant l’estiu.

Precisament ahir va ser la primera sessió del grup de criança estival. Una lliçó en línia dedicada a les cures del nadó i de la pell, en la qual van participar 12 famílies amb infants de 0 a 4 mesos. Però aquesta no serà l’única, ja que es complementarà amb quatre sessions més al llarg de l’estiu, amb inscripció gratuïta i setmanal.

Tot i que les lliçons seguiran amb normalitat a partir del setembre, no parar el juliol i l’agost “és molt positiu i molt gratificant”, diu Casquete, perquè “veus que els ajudes en tot moment en una cosa tan important com és criar un fill”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram