La UGT diu que els contractes temporals han provocat que les empreses no facin formació en prevenció de riscos laborals. Foto: Arxiu

Els accidents laborals a la comarca augmenten perillosament. Almenys així ho alerta un informe de la UGT, que reflecteix que en els darrers tres anys el nombre d’accidents laborals al territori ha crescut un 19% i dobla l’increment dels treballadors actius (+9,8%). “La situació és alarmant”, assegura el secretari comarcal de la UGT al Vallès Oriental, Òscar Riu, que nega que aquest creixement sigui a causa de la “reduïda recuperació de l’ocupació” i assenyala com a principal culpable la contractació a temps parcial i la reforma laboral. “Quan es fan contractes temporals inferiors al mes o fins i tot a la setmana, no hi ha temps per fer formació en prevenció de riscos. La reforma laboral ha permès que els empresaris es relaxin i aquestes en són les conseqüències”, remarca Riu.

En aquest mateix sentit es manifesta el responsable de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT, Dionís Oña, que avisa que la formació en aquest àmbit ha de ser com a mínim de 15 hores, cosa que afirma que “no s’està complint”. Respecte al canvi de la legislació, Oña també critica el fet que es permeti que les empreses amb menys de 25 treballadors disposin de mesures pròpies de seguretat no regulades per l’administració, perquè “aquesta també és la causa de molts dels accidents que es produeixen actualment”.

Segons l’informe de la UGT, l’any 2013 es van registrar a la comarca un total de 3.586 accidents amb baixa, el 2014 3.840 i el 2015 4.282. A més, sembla que el 2016 no serà millor, perquè, segons el sindicat, durant els mesos de gener i febrer de 2015 hi va haver 659 accidents, mentre que en el mateix període d’enguany ja s’ha arribat als 726 sinistres.

LA PATRONAL DISCREPA
Malgrat que les patronals de la comarca no discuteixen les dades presentades per la UGT, no comparteixen les seves interpretacions. Fonts de Pimec Vallès Oriental, consultades per Línia Vallès, asseguren que les dades de la UGT parlen de xifres absolutes i no del percentatge d’accidents en relació amb els afiliats, cosa que, segons les mateixes fonts, fa “que les dades siguin inferiors”. El mateix opina David Garrofé, secretari general de CECOT, el qual afegeix que “el món de la prevenció ha evolucionat molt” i assegura que “hi ha més consciència” al respecte. Això sí, admet que la temporalitat dels contractes “no hi ajuda”.

El secretari general de l’Agrupació d’Industrials del Baix Vallès (AIBV), Carles Rico, per la seva banda, remarca que aquestes xifres s’han d’analitzar amb molt de detall, perquè “de vegades es produeixen situacions puntuals que fan modificar les estadístiques”. Independentment d’això, Rico discrepa de la UGT i assegura que la majoria de les empreses vallesanes compleixen amb la normativa de prevenció de riscos laborals, malgrat que reconeix que “no es pot generalitzar i segurament hi ha alguna empresa que no ho fa”.

PROPOSTES DE MILLORA
Pel que fa a les millores, la UGT proposa que la prevenció sigui una peça bàsica del funcionament de qualsevol empresa i administració pública i que s’aprofundeixi en la investigació sobre els efectes de les noves condicions de treball, nous productes, noves formes d’organització del treball i l’aparició de riscos laborals nous. A més, des de la UGT demanen la posada en marxa de la figura de l’agent de prevenció territorial, previst en l’estratègia de Seguretat i salut espanyola, així com que Inspecció de Treball coordini els recursos humans i assigni els recursos econòmics necessaris per fer campanyes de lluita contra la sinistralitat.

Tot plegat per aconseguir que treballar segueixi sent un dret i no un perill.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram