» El Consell Comarcal del Vallès Oriental intervé des de 1994 en l’atenció a les víctimes i la prevenció

» Ajuntaments com el de Granollers o Mollet tenen els seus propis serveis municipals per a dones

“La violència contra les dones ha existit sempre. La novetat és veure-la com a violència i deixar d’acceptar-la”. Amb aquesta cita de la sociòloga i catedràtica Inés Alberdi es pot resumir la voluntat dels diversos ajuntaments de la comarca per treballar en la línia de la tolerància zero envers la violència de gènere.

El Consell Comarcal del Vallès Oriental intervé des de l’any 1994 en l’atenció i prevenció de la violència envers les dones. Des de llavors treballa conjuntament amb els municipis de la comarca per avançar en la seva atenció, la prevenció i eradicació.

L’Ajuntament de Granollers, per exemple, té a disposició de les dones que han patit o pateixen violència de gènere un servei d’atenció integral. El Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD) presta un suport individual personalitzat a totes les víctimes. Per la seva banda, Mollet també té el seu propi Servei municipal d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), totalment gratuït i confidencial.

No obstant això, els experts expliquen que cal avançar cap a una intervenció preventiva enlloc d’actuar a posteriori i fer-ho des d’una perspectiva multicultural. Metges, infermeres, treballadors socials, psicòlegs i educadors s’han de formar per poder detectar a temps les situacions conflictives. Aquesta és la primera pedra per avançar cap a l’eradicació d’aquesta lacre social. En aquest sentit, asseguren els experts, cal facilitar elements per a la comprensió de les situacions concretes a través de la reflexió sobre diferents aspectes relacionats amb la violència de gènere.

Segons dades del Departament d’Interior, més de 2.600 dones han estat víctimes de violència de gènere en l’àmbit de la parella durant el primer trimestre d’aquest any a tot Catalunya. Hi ha hagut més de 1.300 detinguts i dues víctimes mortals. Unes xifres que indiquen que cal seguir treballant, com s’està fent al Vallès Oriental, per combatre una violència intolerable.

Més enllà del mal físic

La violència de gènere és definida per les Nacions Unides com aquells actes envers les dones i nenes que “puguin tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com a la privada”. Per tant, existeixen diferents tipus de violència de gènere:

FÍSICA_Danys en el cos de la persona que poden produir lesions o, fins i tot, la mort.

PSICOLÒGICA_
Actes o conductes de desvaloració, humiliació, temorització i por.

SEXUAL_
Imposició d’una relació sexual contra la pròpia voluntat de la persona.

Línia telefònica | Servei d’atenció permanent
El servei d’atenció permanent del 900 900 120 contra la violència de gènere és gratuït i confidencial, funciona tots els dies de l’any durant les 24 hores del dia i s’hi pot accedir per telèfon o correu electrònic. El servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram