L’assetjament pot ser causa de futures malalties mentals. Foto: Arxiu

Lluitar contra el bullying a les escoles és una necessitat a la qual no es pot girar l’esquena. És per això que els ajuntaments aposten per fer activitats amb els més petits i els adolescents perquè coneguin què és això que anomenem bullying i de quina manera poden actuar si en són víctimes o testimonis.

En aquesta línia, la policia local de Parets està impartint xerrades als cursos de 5è i 6è de primària de diverses escoles del municipi entre aquesta setmana i la vinent. El sergent de la Policia Local de Parets, Jordi Galera, explica en declaracions a Línia Vallès que un dels temes en el qual focalitzen les sessions és l’ús del Whatsapp i d’altres xarxes socials, a partir de les quals també es produeix assetjament.

Les xerrades busquen una activa participació dels alumnes i compten amb la col·laboració dels docents per deixar clar un missatge: “El bullying no és un joc”. Galera assegura que “és molt important conscienciar tothom que si es troben en el paper de víctima o de testimoni avisin els professors i els pares o tutors legals”, però, per sobre de tot, treballen perquè no hi hagi més casos. Per això, el sergent, uniformat “per donar-li el caire seriós que es mereix”, explica als alumnes que l’assetjament escolar és un delicte.

“Molts nanos em diuen que com que són menors no poden anar a la presó”, explica Galera, però ell els remarca que, com a delicte, la fiscalia de menors ho jutja i imposa els càstigs i conseqüències pertinents.

Parets, així com molts altres municipis, ja comptava amb un protocol a seguir en cas de detectar algun cas de bullying, en el qual s’implica l’escola, l’Ajuntament, els serveis socials i, en última instància, la policia local.

COMARCA CONSCIENCIADA
En la mateixa línia, l’Ajuntament de Mollet va engegar un cicle de xerrades a finals del curs passat per a pares anomenat Bullying, com l’abordem des de casa?. Paral·lelament, va organitzar una jornada de mediació escolar conjuntament amb els instituts de la ciutat. Granollers, per la seva banda, també organitza tallers i xerrades específiques sobre el bullying i ho aborda indirectament en temes de violència de gènere o sexisme.

 

Els trastorns més comuns
són l’ansietat i la depressió

El bullying pot acabar derivant en malalties mentals. Però què s’entén exactament per això? Quins són els trastorns més freqüents en la nostra societat? Quines mesures s’haurien de prendre per acabar amb l’estigmatització?

Aquestes són les preguntes més freqüents que sorgeixen quan es parla de salut mental. Roser Nadal, professora de l’Institut de Neurociències de la Unitat de Psicobiologia de la UAB, explica a Línia Vallès que una malaltia mental és “un trastorn principalment de les cognicions, les emocions i motivacions que pateix un subjecte com a conseqüència d’una alteració en el funcionament del seu sistema nerviós”. Nadal detalla que les malalties mentals més freqüents són la depressió i l’ansietat, a més de l’addicció a drogues, la psicosi o la hiperactivitat. De fet, destaca que “es preveu que la depressió sigui la causa número 1-2 de patiment al món el 2030”.

Nadal creu que s’ha de lluitar contra l’estigmatització des de les escoles i la investigació. “S’han de tractar les malalties mentals com a malalties del sistema nerviós i tenir clar que són com qualsevol altra malaltia”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram