Mestres, famílies i sindicats han tornat a dir no. El passat dilluns 10 de febrer van protagonitzar una manifestació, conjuntament amb la plataforma Somescola, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a Barcelona. El motiu, el nou “atac” a la immersió lingüística.

La sentència del TSJC que obliga a fer el 25% de les classes en castellà en cas que un alumne ho demani ha afectat cinc centres catalans –entre ells l’institut Alba del Vallès de Sant Fost–, cosa que ha aixecat polèmica i ha fet revifar el debat entorn de la immersió lingüística. La comunitat educativa i tots els partits polítics catalans, excepte el PP i Ciutadans, han donat suport a les protestes.

A la comarca, l’Ajuntament de Mollet ja ha anunciat que en el pròxim Ple municipal el govern presentarà una moció en contra de la sentència, que a més del 25% d’hores en castellà, implica que si els directors dels centres no l’apliquen podrien ser apartats de la docència. Per això, la moció també donarà suport al director de l’institut de Sant Fost i a la resta.

“No és la primera vegada que impulsem una moció a favor del model d’escola catalana”, recorda Alicia Domínguez, regidora d’Educació de Mollet, en declaracions a Línia Vallès. “El model està socialment acceptat i no hi ha conflicte”, afirma Domínguez, la qual afegeix que “el conflicte que volen és polític, ja que els resultats acadèmics són bons”. Una opinió que comparteix Pietat Sanjuán, regidora d’Educació de Granollers, la qual declara que “no s’entén que famílies que volen el millor per als seus fills demanin una cosa que els segrega”. “Utilitzen els nens amb una finalitat ideològica”, lamenta.

LA GENERALITAT, COMPETENT

Per la seva banda, el Govern ha presentat un recurs contra la interlocutòria del TSJC, ja que considera que vulnera la Constitució i les competències que el Tribunal Suprem i el Constitucional han reconegut en diverses ocasions a la Generalitat, “l’organisme competent per determinar l’ús de les llengües a l’ensenyament”. El recurs s’ha presentat després que la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, es reunís amb els cinc directors dels centres als quals interpel·la directament la sentència.

“Volen negar que l’idioma ordinari a Catalunya és el català”

Al Vallès Oriental la sentència s’ha rebut amb especial preocupació, ja que un dels cinc centres afectats, tal com ja va explicar Línia Vallès en la darrera edició, és l’institut Alba del Vallès de Sant Fost, on uns pares van demanar l’escolarització del seu fill en castellà i van portar la seva demanda als tribunals.
Després de conèixer-se la sentència, El 9 Nou ha parlat precisament amb ells, concretament amb el pare, Enrique López, el qual assegura que el seu fill “hauria tingut millors resultats acadèmics si hagués rebut més classes en castellà”. Un supòsit que no comparteix Montserrat Sanmartí, alcaldessa de Sant Fost, la qual argumenta que “s’ha demostrat que els alumnes de Catalunya fan menys faltes ortogràfiques en castellà que els de la resta d’Espanya” i que “el model respecta la llengua d’origen de tothom sense cap tipus de discriminació”.
Sanmartí, ferma defensora del model d’escola catalana, denuncia que “qui crea enfrontament són els espanyolistes que voldrien negar que l’idioma ordinari a Catalunya és el català”. Per tot això, explica, està “totalment en contra” de la polèmica sentència del TSJC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram