Bona part dels veïns i propietaris de Can Riera i Vila-Rossal, units sota el paraigua de l’Associació per la Gestió Sostenible del Territori de Parets -la qual està formada per una setantena de persones, que corresponen al 85% del total de veïns de l’àrea-, han mostrat el seu rebuig en bloc a l’ampliació de l’espai protegit de Gallecs a la seva zona. Ho han fet arran de l’aprovació fa uns mesos de la proposta de resolució en comissió parlamentària en aquest sentit, la qual, segons expressen en un manifest fet públic aquesta setmana, “afecta gran part del territori del barri de Can Riera de Parets”.

“Per unanimitat estem totalment en contra de la inclusió del nostre veïnat dins de l’EIN de Gallecs”, declaren contundents. Els motius del seu rebuig rauen en el fet que, a parer seu, entrar dins de l’EIN “implicaria severes limitacions d’activitats econòmiques i tradicionals autoritzades per les normatives municipals i pel POUM” i suposaria “la immediata devaluació dels béns inclosos pel fet de ser EIN”. A més, recorden que l’espai “ja està classificat com a no urbanitzable” i la seva protecció comportaria una “devaluació agrícola i rural”.

L’associació també diu que no vol pertànyer “a un territori en el qual existiria una barreja d’interessos públics -la gran majoria, diuen- i privats -d’absoluta minoria-”. En aquest sentit, també rebutgen “entrar en un espai administratiu amb set ajuntaments, diferents direccions generals i conselleries i l’Incasòl”, entre altres, la qual cosa “generaria una lentitud de tràmits i resolucions insuperable”.

“No volem dependre d’administracions llunyanes i desconegudes”, sentencien. Per aquest motiu, remarquen que volen seguir sent un barri de Parets “governat enterament” per l’Ajuntament, “format per persones del poble, properes i conegudes, coneixedors dels veritables valors i necessitats del nostre barri”.

ESPAIS ABANDONATS?
A més d’això, Joan Turull, membre de l’associació, lamenta en declaracions a Línia Vallès que la Plataforma per la Defensa de Gallecs (PDG), impulsora de la proposta de resolució parlamentària, no s’hagi posat en contacte amb ells. “Estem decebuts”, diu.

Turull també remarca que “el territori s’ha mantingut gràcies als seus propietaris i les activitats agràries”, les quals consisteixen, sobretot, en el cultiu d’ordi, blat i cereals diversos. Amb tot, espera que no s’acabi aplicant la resolució, ja que, segons diu, “els territoris que s’han acabat transformant en espais protegits han quedat abandonats”.

PRIMER CAL CONSULTAR-HO
De tota manera, cal recordar que la proposta de resolució diu que es donaria llum verda a la incorporació a l’EIN Gallecs d’aquests terrenys “si així ho aprova el Ple municipal amb els tràmits i processos participatius corresponents”. Per tant, abans de fer-se realitat això que els veïns i propietaris consideren una amenaça, caldrà passar per aquests processos.

Des d’Ara Parets ERC defensen una consulta -que, a parer seu, només hauria de fer-se als veïns afectats- i remarquen que “si els veïns no ho volen, serà vinculant: avalarem el que decideixin”. Per la seva banda, Sumem Parets també està a favor del procés participatiu i que escullin els paretans, però defensa que farien campanya pel “sí” a la inclusió dels terrenys a l’EIN Gallecs, perquè “si no es protegeixen, no sabem què passarà més endavant”. Pel que fa a NOPP i l’equip de govern (PSC i PDeCAT), confirmen el seu suport total a les reivindicacions dels propietaris i veïns de Can Riera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram