Fira Economia Social Solidària Granollers

La Fira va reunir una desena de projectes. Foto: La Magrana Vallesana

L’economia social i solidària és aquella que prioritza el respecte pel medi ambient i les persones, per sobre de la finalitat lucrativa. Una manera de treballar posant el focus en avançar cap a una societat més equitativa, sostenible i inclusiva i que, a Granollers, ja fa temps que funciona gràcies a projectes que busquen el bé comú.

Primer, el medi ambient

Iaios és una d’aquestes iniciatives. Una marca de jerseis de fil reciclat, original de la botiga de roba Dracs, que aposta per l’economia circular. “Volíem fer un producte amb valor social, de proximitat i que fos bo pel planeta”, diu Gemma Barbany, una de les fundadores de Iaios. I així va ser. Es van començar a moure per crear uns jerseis que no passessin de moda, que tinguessin una vida útil llarga i que, després, es poguessin reciclar. Tot això, mitjançant un procés que contaminés el menys possible i que no generés residus.

“Per fer els jerseis, recuperem el fil de les fàbriques de confecció, el separem per colors per no fer servir tint i, amb això, fabriquem la peça de roba que dissenyem nosaltres mateixos”, explica Barbany. Un procés que es fa entre Olot, Igualada i Granollers i que ha fet de la iniciativa un èxit. “Aquesta ja és la sisena temporada de jerseis i el producte funciona molt bé perquè a la gent li agrada molt”, afegeix. De fet, ja els venen en diversos punts d’Espanya, tot i que, segons Barbany, la idea no és internacionalitzar-se perquè són una empresa petita i local.

Un clar exemple de projecte que mira pel medi ambient i per la sostenibilitat del planeta.

Mirar per les persones

D’altra banda, però, a la ciutat també existeixen altres iniciatives que posen les persones al centre. Projectes com Boreal Comunicació Accessible, la primera cooperativa sense ànim de lucre de tot el país fundada per persones sordes, amb l’objectiu de fer de la llengua de signes una llengua més accessible. I és que aquest col·lectiu, sovint, es troba amb situacions de discriminació perquè la gent no els entén. “Per això oferim cursos a tots aquells qui vulguin aprendre la llengua i un projecte per a familiars o acompanyants de persones sordes que busquen una eina per comunicar-se”, diu Raquel Poveda, una de les col·laboradores de Boreal.

Per tant, l’objectiu d’aquest projecte, que tan sols té un any de vida, no és un altre que “fer difusió de la llengua de signes perquè es normalitzi com una llengua més”, afegeix Poveda. Una iniciativa que, segons explica, està tenint una resposta molt positiva.

La terra també importa

Mentrestant, altres projectes similars, però que ja estan més consolidats, segueixen creixent. És el cas de la Magrana Vallesana, una associació de consumidors i productors que sorgeix per buscar una forma de consum alternatiu a la industrialització de l’aliment. “El nostre objectiu és que tothom pugui accedir a productes ecològics i de proximitat que hagin estat pagats a la pagesia per un preu just”, explica Alexia De Udaeta, presidenta de l’entitat.

De fet, la Magrana va ser una de les organitzadores de la quarta Fira d’Economia Social i Solidària de Granollers, que es va celebrar dissabte i en què Iaios i Boreal, entre altres, van estar presents. Una manera d’apostar conjuntament per aquest tipus d’economia, crear aliances i donar-se a conèixer.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram