salut mental

Els CAP de la comarca faran tallers de salut mental durant tot el mes. Foto: ICS

Dilluns, se celebrava el Dia de la Salut Mental. Una jornada dedicada a visibilitzar i normalitzar els problemes, les malalties i els trastorns que afecten el benestar emocional i psicològic de les persones, i a fer que l’estigma social que hi ha al voltant de tot això vagi disminuint.

En aquesta línia, tal com reconeix a Línia Vallès la coordinadora de la Taula Vallesana per la Salut Mental, Isabel Alcalde, “la covid-19 va ser un punt d’inflexió que va permetre que es posés sobre la taula un tema tan important com aquest, que se’n parlés i que es veiés la necessitat de tractar-lo”. Per això, “cada vegada es fan més propostes i més avenços, tant a nivell local com nacional, que ajuden a millorar la salut mental”, diu. Iniciatives com, per exemple, la que els CAP vallesans faran al llarg d’aquest mes d’octubre.

Segons expliquen des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord, “professionals en Salut Comunitària han detectat, segons resultats de Plans de Salut locals i els mateixos diagnòstics a consulta, que l’ansietat i la depressió són trastorns mentals freqüents i amb afectació sobre la vida diària de les persones”. Per això, s’han programat quatre sessions grupals en les quals es donaran diverses eines que permetin a les persones amb problemes de salut mental fer les seves rutines bàsiques amb normalitat i treballar l’autoestima o altres aspectes com els pensaments repetitius o la relaxació.

Tot plegat, mentre tot just es compleix un any des que el Departament de Salut va incorporar als CAP la figura del referent de benestar emocional i comunitari (RBEC), centrada, precisament, en atendre tots els temes relacionats amb la salut mental. Una tasca que Alcalde valora “molt positivament”, igual que la iniciativa dels tallers, que “són molt necessaris i van en la línia de millorar la visió que encara es té de la salut mental”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram