Una imatge de la contaminació atmosfèrica de Granollers. Foto: Ajuntament de Granollers

L’aire de la comarca està cada vegada més contaminat. Tant és així que incompleix els límits permesos per la Unió Europea (UE), un fet que pot ocasionar problemes per a la salut dels ciutadans.

Segons l’últim informe del departament de Territori i Sostenibilitat, durant l’any 2015 Granollers i Mollet van ser els municipis que més van superar els llindars de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10). L’informe també destaca l’àrea de Barcelona i el Baix Llobregat com a zones amb molta contaminació a l’aire i assenyala com a principal culpable el transport terrestre.

Aquestes dades preocupen molt els ajuntaments dels municipis afectats i la mateixa Generalitat, perquè l’exposició crònica a les partícules contaminants detectades fa augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer de pulmó.

Malgrat les dades de l’informe, des del departament de Territori i Sostenibilitat volen fer una crida a la calma assegurant que “aquestes xifres s’han de posar en context” i argumenten que “ni el Vallès Oriental ni Barcelona viu la situació que hi ha, per exemple, a Pequín”.

No hi estan tant d’acord els membres de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, que remarquen que a la comarca “s’incompleixen els límits de contaminació permesa de forma continuada” i recorden que els llindars fixats per la UE són molt més generosos que els que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS). “Per tant, si ens fixem en això, les dades encara són més greus”, sentencien.

COMPROMÍS DEL CONSELLER
Els alcaldes dels diferents municipis de la comarca ja han mostrat la seva preocupació per la situació que viu en aquest sentit el territori i, la setmana passada, 14 representants de la Taula de Municipis es van reunir amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per buscar solucions.

Els 14 representants van explicar a Rull les accions que han treballat en un Pla supramunicipal de la qualitat de l’aire. Segons el regidor de Medi Ambient de Granollers, Albert Camps, en la reunió van demanar que “hi hagi un protocol de mesures preventives que s’activi quan se sàpiga que el clima pot propiciar els episodis de contaminació”. Per a Camps, “tant la Generalitat com els municipis hauran de portar a terme accions, sobretot, en l’àmbit del trànsit rodat”. A més, els representants vallesans van demanar que es creï un grup de treball amb la Generalitat per unir esforços contra aquesta problemàtica.

El conseller, per la seva banda, ja s’ha compromès a treballar per aconseguir reduir la contaminació, cosa que considera “una prioritat”. En aquest sentit, Rull recorda que ja s’ha engegat el Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, que contempla la posada en marxa, entre altres, de la T-Mobilitat per fomentar el transport públic, l’EcoviaT o la certificació de qualitat de l’aire per a vehicles.

SANCIONS DE LA UE
Malgrat els compromisos del conseller Josep Rull i la posada en marxa del Pla d’Actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire recorda que la Unió Europea ha obert dues sancions a la Generalitat en aquest sentit. La primera la va interposar l’any 2005 per la contaminació de diòxid de nitrogen que hi havia a Catalunya i la segona l’any 2010 per sobrepassar els llindars anuals de partícules en suspensió, unes dades que es van tornar a repetir l’any passat i sobre les quals encara no s’ha manifestat la UE.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram