L’abocador de les Valls de Santa Maria de Palautordera ha tancat les seves portes després de 28 anys d’activitat. Foto: CiU Palautordera

Ja és una realitat. L’abocador de les Valls de Santa Maria de Palautordera ha tancat després de 28 anys d’activitat i de nombroses peticions fetes en aquest sentit tant pels partits polítics com pels veïns de la zona.

El 29 de desembre passat, Cespa, l’empresa que explota l’abocador, va comunicar a l’Ajuntament que a partir de l’1 de gener no entrarien més camions de residus al recinte perquè havien arribat al volum màxim autoritzat. No obstant això, el consistori ha confirmat que es mantenen en funcionament les instal·lacions de captació de lixiviats –els líquids que desprenen els residus– i de gas metà que s’aprofiten per generar electricitat. A més, segons ha assegurat el gerent de Cespa, Ramón Parés, “la planta està tancada, però continuem amb l’activitat referent a les obres de clausura”. I és que a partir d’ara, segons estableix la legislació, l’empresa s’haurà de fer càrrec del procés de segellament i restauració de la zona durant un període de 30 anys.

UNA LLARGA REIVINDICACIÓ
Durant dècades els partits polítics i els veïns del municipi han demanat el tancament de l’abocador de les Valls, situat només a un quilòmetre del poble, pels problemes que generava en forma d’olors i de trànsit de camions. Però, sens dubte, la principal polèmica es va produir l’any 1992, quan es va aprovar l’ampliació de la planta de residus. Aquesta va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però l’Ajuntament i Cespa van poder evitar l’anulació, gràcies a un canvi de qualificació dels terrenys i un conveni a través del qual l’empresa concedia compensacions milionàries.

Ja fa més de quatre anys que l’abocador hauria d’estar tancat, però la crisi va reduir l’arribada de residus i això va permetre que seguís amb la seva activitat. Des de fa tres setmanes, però, els veïns han aconseguit el que feia temps que demanaven: dir adéu a l’abocador de les Valls.

La recollida de ferralla es redueix un 92% des del 2007

La crisi econòmica també ha afectat la recollida de residus. I és que segons dades dels Serveis Ambientals del Vallès Oriental (Savosa) la recollida de ferralla a les 25 deixalleries de la comarca s’ha reduït un 92% entre els anys 2007 i 2013.

Així doncs, segons aquestes dades, la recollida d’electrodomèstics i aparells electrònics ha passat de les 800 tones l’any 2007 a 300 l’any 2013. En el cas de les bateries dels cotxes, la recollida s’ha reduït un 50%. Fonts de Savosa atribueixen aquestes caigudes a la manca de diners dels ciutadans que provoca que comprin menys electrodomèstics i facin menys reformes a casa.

Des de Savosa també apunten que un altre dels motius que podria provocar que no arribés tanta ferralla a les deixalleries de la comarca com fa uns anys és l’augment de recollidors d’aquests materials, que els agafen de les empreses o dels contenidors del carrer i els porten a les empreses recicladores.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram