Les aules de les escoles de la comarca, com la Ponent (Granollers), han superat els 30 graus. Foto: Arxiu

El curs escolar va acabar abans-d’ahir i, amb ell, l’infern que han hagut de suportar alumnes i professors durant les darreres setmanes a causa de la calor. Les altes temperatures -de més de 30 graus en molts casos- han fet insuportables les hores de classe i els dies s’han fet eterns. Molts nens i nenes, nois i noies, han patit marejos als centres educatius d’arreu del país i la majoria no s’han pogut concentrar durant les inacabables hores de classe. Els mestres han fet el que han pogut per mantenir la seva atenció, però els esforços han estat esgotadors.

Això és el que ha passat a l’escola Ponent de Granollers, per exemple. Des de l’AMPA, María José Morillas assegura a Línia Vallès que “algunes aules han arribat als 29, 33 i 35 graus”, mentre la normativa posa com a límit 27 graus de temperatura a les aules.

“No estem demanant aire condicionat, sinó el manteniment dels edificis”, afegeix Morillas. “Hi ha persianes trencades i els edificis són dels anys setanta”, lamenta. Davant d’això, l’AMPA proposa que, “a curt termini, s’instal·lin persianes noves, ventiladors i tendals”, entre altres. A llarg termini, proposen “l’aclimatació estructural dels centres escolars”, en la línia del que també ha demanat la FAPAC local per carta als serveis territorials d’Ensenyament.

Morillas explica que, davant les altes temperatures, “els mateixos professors porten ventiladors de casa seva, deixen estar els alumnes sense samarreta a classe i utilitzen polvoritzadors d’aigua per refrescar-se”. “Amb aquestes condicions no es pot portar a terme cap mena de treball intel·lectual”, afegeix, i explica que des de l’AMPA estan subvencionant “pingüins” -refredadors d’aire portàtils- per a les aules d’informàtica perquè no s’espatllin els ordinadors. A més d’això, “l’AMPA està col·laborant amb vinils per posar-los a les finestres perquè no passi la llum”.

Morillas també recorda que, malgrat que hagi acabat el curs, a l’escola se seguiran fent casals d’estiu i les escoles bressol seguiran funcionant durant el juliol.

Un altre cas és el de l’escola Bernat de Mogoda, a Santa Perpètua, on les mares i pares van decidir repartir ventalls als alumnes d’un grup de P5. Ho van fer de manera simbòlica i en senyal de protesta. I és que, segons expliquen, els nens i nenes d’aquesta línia han hagut de fer classe en un mòdul prefabricat sense aire condicionat des de finals de maig a causa d’un acte vandàlic.

Davant d’això, l’AMPA d’aquest centre va instal·lar un aparell portàtil, però no va solucionar el problema. Les mares i pares lamenten que l’administració no hi hagi posat solució i recorden que el mòdul prefabricat en qüestió es va instal·lar 14 anys enrere.

ELS SINDICATS ALCEN LA VEU
Les famílies, però, no han estat les úniques que han fet un crit d’alerta. Des dels sindicats UGT i CCOO han demanat que Ensenyament creï un protocol d’actuació per a aquests casos, així com es fa durant les nevades a l’hivern.

També han obert el debat sobre si s’han de suspendre o no les classes durant les onades de calor. Els dos sindicats també han denunciat que s’ha vulnerat la llei de prevenció de riscos laborals dels mestres, que diu que només es poden fer classes amb temperatures d’entre 17 i 27 graus i amb una humitat màxima del 70%.

En aquesta línia, el portaveu del sindicat d’ensenyament USTEC, Ramon Font, lamenta en declaracions a aquest periòdic que “no s’ha aplicat la normativa” i adverteix que “si hi ha algun problema, la responsabilitat recauria sobre les direccions dels centres i els mestres”. Font també denuncia que “en molts casos, els mesuraments s’han fet a les nou del matí quan feia menys calor” i alerta que “al setembre tornarà a haver-hi el mateix problema perquè la calor és molt dura”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram