Foto: Ajuntament de les Franqueses

Era un matí d’un dijous laborable del 1979 i l’interior del tren estava ocupat per persones que feien la seva vida de forma habitual. Entre els vagons es trobaven passatgers tan diversos com treballadors, estudiants i professors de l’institut Milà i Fontanals de Barcelona, i un tinent de l’Exèrcit. De cop i volta, un impacte brutal va congelar per sempre en el temps el 6 de desembre i va deixar una empremta inesborrable, marcada com la gran tragèdia de la història ferroviària catalana. 22 persones van perdre la vida i 50 van resultar ferides per l’impacte frontal entre dos trens a 150 metres de l’estació de les Franqueses, a l’alçada de la plaça de l’Escorxador.

L’accident va tenir lloc després que un tren sense conductor, que estava aturat a l’espera de continuar fins a Barcelona per reparar un problema en els frens, es posés en marxa sol des de l’estació de Figaró. El pendent del traçat va fer accelerar el comboi al llarg de l’actual línia R3 de Rodalies i ja no es va aturar –tot i els obstacles que se li van anar posant entremig– fins a estimbar-se directament a 105 km/h contra el tren ple de passatgers que circulava a 30 km/h en sentit contrari.

QUATRE DÈCADES DESPRÉS
Amb aquesta tragèdia al cap i al cor, les Franqueses va rememorar divendres els 40 anys de l’accident ferroviari, amb una comitiva institucional encapçalada per l’alcalde Francesc Colomé i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. De la mateixa manera, s’hi van sumar molts alcaldes de municipis que formen part de la línia R3 de Rodalies entre Montcada i Vic, per reclamar per enèsima vegada la demanda històrica de desdoblament de la via.

Les institucions, però, van tenir un paper secundari per donar pas als veritables protagonistes de la jornada: supervivents de l’accident –com els del mateix institut Milà i Fontanals–, familiars de víctimes, representants dels centres sanitaris que van atendre els ferits, professionals que van treballar en les tasques de rescat i persones de les empreses properes al sinistre, que van ser les primeres a arribar al lloc dels fets.

El minut de silenci va donar el tret de sortida a l’exercici de “memòria històrica”, tal com ho descrivia el mateix Colomé. “Els fets importants, siguin positius o més tràgics com aquest que recordem avui, han de tenir un lloc a la nostra memòria”, va afirmar l’alcalde. Després es va col·locar una placa commemorativa a pocs metres del lloc de l’impacte, al carrer Pau Casals, darrere de la plaça de l’Escorxador. “En memòria de les víctimes de l’accident ferroviari que va tenir lloc en aquest punt el 6 de desembre de 1979. Les Franqueses del Vallès, desembre de 2019”, hi diu per no oblidar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram