Equip UCP

Part de l’equip de la UCP de fa uns anys. Foto cedida

El 17 de setembre del 1997 s’inaugurava la Unitat de Cures Pal·liatives (UCP) de l’Hospital de Granollers. Un equip que començava a treballar, en el que aleshores era una disciplina molt jove, per atendre els pacients que es trobaven en una situació irreversible o bé amb moltes complicacions.

Fins aleshores, pocs hospitals comarcals s’havien plantejat la necessitat d’oferir una atenció i un suport mèdic i psicològic, durant les 24 hores del dia, al pacient terminal, però també a les famílies. Un pas que es feia fa 25 anys i del qual avui dia estan “molt satisfets”, explica a Línia Vallès Noelia Galera, cap de l’Àrea d’Infermeria Geriàtrica de l’hospital. I és que l’UCP, situada al geriàtric, compta amb deu llits i un ampli equip format per infermeres, auxiliars, metges, psicòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes i inclús musicoterapeutes que treballen “per donar la millor qualitat de vida possible al pacient” en aquest tram de final de vida, afegeix Galera.

Vocació de servei

Segons expliquen des de l’hospital, “al llarg dels anys la unitat s’ha reafirmat com un referent de la comarca”. D’una banda, per la seva assistència a pacients i famílies, pel seu enfocament docent, ja que a la unitat es formen estudiants contínuament, i també per ser innovadora i incloure teràpies alternatives que ofereixen el màxim suport psicològic i emocional possible. Ara bé, quan es parla de la unitat sempre sol ser en negatiu perquè “es veu com una cosa fosca, plena de patiment i on tothom està trist”, comenta Agustí Guillen, metge geriatre de la UCP.

En aquest sentit, és cert que la mitjana de l’edat dels pacients està en 75 anys, dos terços són malalts oncològics i les situacions tan dures que viuen tant els qui estan ingressant com les famílies fan que inclús els professionals visquin moments difícils. “Hi ha situacions molt impactants emocionalment”, confessa Guillen. “Però, tot i això, també vivim situacions molt alegres que ens ensenyen molt i ens fan créixer a nivell personal”, afegeix. I és que entre un 20 i un 25% dels pacients aconsegueixen tornar a casa i, en aquests casos, “la gratitud d’aquells qui han estat patint, és immensa”, diu el metge.

Celebrant el quart de segle

Precisament, amb l’objectiu de retornar tots els gestos i estima que els membres de la unitat han rebut al llarg d’aquests anys per part de famílies i pacients, una part de la jornada que avui se celebrarà per commemorar els 25 anys de la UCP, anirà dedicada a ells. “Cada dibuix, cada figura o cada detall que ens donen les famílies en senyal d’agraïment, significa molt per a nosaltres, i ho mostrarem en una exposició”, avança Galera.

Un primer acte que es complementarà amb la conferència ‘Morir amb amor’, a càrrec de la psicòloga especialista en cures pal·liatives Cristina Llagostera, i d’una taula rodona on participarà Guillen i altres professionals de la unitat, juntament amb un convidat que ha tingut un familiar ingressat a la UCP. Tot plegat, en una jornada titulada Caminem Junts, que servirà per celebrar l’aniversari, per donar a conèixer la feina que fa la unitat i, sobretot, per “retre homenatge a tots els pacients i famílies que han passat i a tot el que ens han ensenyat”, conclou Guillen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram