Són prou coneguts els efectes saludables de la dieta mediterrània, però ara un estudi elaborat per diversos centres de recerca espanyols ha confirmat que la dieta mediterrània també pot contribuir a millorar la sostenibilitat mediambiental. Tot reduint el contingut d’aliments ultraprocessats en la dieta, podem disminuir la petjada mediambiental associada a l’alimentació.
Els aliments ultraprocessats són productes que contenen additius i conservants. Acostumen a contenir pocs nutrients i, en canvi, tenen un contingut elevat en greixos, sucres i sodi. Els processos industrials que afecten aquests productes no només els fan menys saludables, sinó que, segons l’estudi publicat a Science of The Total Environment, també fan augmentar el consum de recursos naturals, com ara l’ús de la terra, l’aigua i l’energia. També augmenten les emissions de gas amb efecte hivernacle a conseqüència del transport fins a les fàbriques de processament i, després, fins als consumidors finals. En canvi, la dieta mediterrània, rica en aliments naturals i, per definició, en productes de proximitat, redueix l’impacte mediambiental i és una bona estratègia per reduir les emissions de gasos.