Guanyador Mitja Granollers

L’etíop Demoz Bekele celebra el seu triomf a Granollers. Foto: La Mitja

Per la seva versatilitat, el silenci és un dels tresors més preuats de la vida: a vegades és la millor resposta a les pitjors preguntes, pot descriure la complicitat amb algú o tot el contrari, i és una abraçada simbòlica de respecte. Ahir l’organització de la 38a Mitja Marató Internacional de Granollers, les Franqueses i la Garriga demanava 21 segons de silenci, un per cada quilòmetre [21,097], en honor de les 10 víctimes de l’incendi a dos edificis del barri de Campanar de València, i també de les persones traspassades que han tingut algun vincle amb la Mitja. En especial d’una icona com Carmen Valero, bicampiona del món i primera atleta estatal a participar en els Jocs Olímpics (Montreal 1976), que ens va deixar el passat 2 de gener.

És agraït veure els rituals particulars de cada atleta. L’etíop Demoz Bekele (dorsal 5) saluda el públic amb la mà dreta, observa el rellotge, s’ajup una mica i fixa la mirada al cel. Més meticulosa, la seva compatriota Hiwot Mehari (dorsal 13) es col·loca millor el pantaló i la samarreta, i acaba per lligar-se amb més força els cordons de la vamba esquerra. La sortida es fa a ritme de “Gonna fly now”, de Bill Conti. La banda sonora de Rocky.

Organitzat per l’Associació Esportiva La Mitja, l’esdeveniment és un punt de trobada entre corredors professionals i amateurs, i el públic, i aquest cop reuneix més de 8.500 participants. Més de 6.000 formen part de la prova principal, la mitja marató. Al Quart competeixen també 200 alumnes de 15 instituts de la comarca, mentre que també hi ha una cursa de 10 km, i La Mini, destinada a la canalla. L’Open és una caminada.

Sis atletes

Entre els homes, de seguida es forma un grup de sis atletes, entre els quals hi ha Bekele, Gilbert Kibet i Abderrahmane Aferdi. Cinc entren junts a la plaça de l’Església de les Franqueses i amb Bekele com a guia. La millor atleta que passarà primer per aquest punt és Hiwot Mehari, que ho fa acompanyada de la llebre vallesana Artur Bossy, del Castillejo Running Club. Fa una estona que Mehari ja no té l’oposició de la seva principal rival des de l’inici de la cursa, Tesgest Ayalew.

Guanyadora Mitja Granollers

Hiwot Mehari, després de travessar la línia de meta. Foto: La Mitja

A poc a poc, el grup masculí es redueix encara més, i Abderrahmane és l’últim que aguanta el ritme imposat per Kibet i Bekele. El marroquí ho fa més de 46 minuts, fins que els dos etíops s’escapen. Guanyarà el més fort.

En l’últim quilòmetre Bekele veu a l’horitzó la línia de meta i quan fa gairebé 59 minuts que ha començat a córrer es gira per assegurar-se que Kibet és prou lluny, mira el cronòmetre i continua corrent. No somriu perquè vol arribar com més aviat millor. Ja fa molts quilòmetres que ha assumit que avui no és un dia propici, ni per cames ni pel vent, per batre el rècord de la prova de l’any passat del seu compatriota Hagos Gebrehivet (58 minuts i 55 segons), l’únic capaç de millorar el registre d’un altre etíop, el traspassat Samuel Wanjiru, que va marcar el rècord durant 15 anys amb 59 minuts i 26 segons.

“Estic molt content”

Tornem a Bekele, que quan arriba a la meta atura el seu cronòmetre [1 hora i 33 segons] i agafa la cinta com a trofeu, just abans d’agenollar-se. Se senya i mira cap al cel. Quan ja han arribat Kibet, segon, amb 1 hora i 52 segons, i Aferdi, tercer amb 1 hora, un minut i vuit segons, Bekele parla amb VOTV i La Xarxa+: “Estic molt content i, alhora, esgotat. Certament esgotat. Després del quilòmetre 15, he intentat prémer l’accelerador i augmentar el ritme. Estic satisfet per la victòria i molt agraït a Barcelona i a Granollers, i a l’organització i al públic per un dia especial. Gràcies, nois!”.

Poc després, apareixen Bossy i Mehary. Bossy li diu a ella que passi endavant per cedir-li tot el protagonisme. L’etíop aixeca els braços, atura el cronòmetre, se senya, agafa una ampolla d’aigua que li ofereix un voluntari i s’asseu a estirar les cames. Amb més dificultats acaba la segona classificada, Ayalew (1 hora, nou minuts i 43 segons, dos millor que Asmarech Naga). Com explica Bossy, Ayalew ha caigut durant la cursa. “Hem intentat sortir a ritme de rècord, però entre el segon i el tercer quilòmetre hem vist que el ritme era més lent perquè no era un bon dia i les atletes eren més conservadores”, descriu la llebre Bossy.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram