La història de Balaguer (dreta) s’ha fet viral. Foto: Twitter (@NaturalSerge)

Què pot portar un jove de 24 anys a renunciar a la seva passió? El passat diumenge 5, Sergio Balaguer, jugador i entrenador de bàsquet molletà, va denunciar que un dia abans havia patit una agressió per part d’un pare en un torneig de bàsquet base 3×3 celebrat a la ciutat. El seu cas, explicat en un fil de piulades a Twitter, es va fer viral i acabava explicant que quan s’acabi aquesta temporada plegarà. Gairebé dues setmanes després, en una conversa amb Línia Vallès, assegura que no ha canviat de parer. “La decisió és ferma”, diu.

Balaguer, però, considera que l’episodi viscut fa uns dies ha estat el detonant final d’una idea que fa temps que li rondava pel cap. “El més fàcil ara seria desdir-me, perquè he rebut moltíssims missatges de solidaritat i de suport, però sentiria que m’estic traint”, valora, al mateix temps que diu que “renunciar al bàsquet” li donarà el temps que necessita “per fer altres coses i per estar amb persones” que estima.

El molletà considera que l’episodi que va viure respon a l’actual “societat ultra competitiva i individualista”, que provoca que estem “constantment obligats a ser sempre els millors, encara que sigui en detriment d’algú que és un company d’equip”.

Balaguer, que té un bon recorregut com a tècnic malgrat la seva curta edat, considera que “la frustració (més sociològica que individual) que els pares i mares aboquen en els nens fa que, en la immensa majoria dels casos, siguin incapaços de respondre a les expectatives” i que això genera “encara més frustració”.

SOLUCIONS?
Fets com aquest, doncs, han de generar un debat en el si de l’esport i de la societat (Balaguer assegura que aquest era el seu objectiu principal quan va decidir explicar la seva història, que ha rebut més de 7.200 retuits i de 13.000 likes a Twitter) i, sobretot, generar eines per advertir que comportaments d’aquesta mena “són intolerables”.

En aquest sentit, durant les darreres setmanes Balaguer explica que ha conegut iniciatives com el Juga Verd Play (impulsat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat, que no només considera els resultats dels partits) que vetllen per combatre situacions com la que va patir. Balaguer acaba explicant que ha rebut centenars de missatges de suport per part de personalitats del món de l’esport (com Pau Gasol) i d’altres àmbits, així com de persones no mediàtiques, però que això no l’ha fet canviar de postura.