El sector de l’alimentació és dels que més utilitza el català. Foto: Ajuntament

Als comerços de Mollet, generalment, quina llengua s’utilitza? El català o el castellà? Segons revela l’estudi d’usos lingüístics als establiments comercials Ofercat 2019, a les botigues i serveis del municipi predomina el castellà per sobre del català, tot i que, en els darrers 15 anys, l’ús de la llengua catalana ha anat creixent. Així ho demostra l’informe, impulsat per la Generalitat junt amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Periòdicament, l’Ofercat analitza la situació de la llengua als comerços de diverses ciutats catalanes i, en el darrer estudi, Mollet ha estat un dels 10 municipis escollits. Segons les dades extretes, només un 39% dels treballadors dels comerços es dirigeixen als clients en català. Un percentatge baix que se suma al fet que tan sols un 32% de les webs i xarxes socials dels negocis estan en aquesta llengua.

Però on si que predomina el català és en la retolació, ja que un 77% de botigues l’utilitza per informar de novetats, ofertes i preus. Sobretot, els comerços dedicats a l’alimentació, l’oci i la formació, els tres sectors on més es fa servir el català, mentre que a la restauració i a l’hostaleria és on menys es parla.

Una evolució lingüística que des de l’Associació de Comerç i Serveis Vinzia han valorat positivament. “És bo que l’ús del català vagi en augment, però l’important és adaptar-se sempre a la llengua del client i saber canviar de registre quan faci falta”, diu el seu president, Vicenç Vendrell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram