projecte Arrelats

Imatge d’alguns dels participants del projecte Arrelats amb el seu pot de conserva. Foto: Twitter (@cpnlgranollers)

Els viatges acostumen a tenir tres parts: l’anada, l’estada i la tornada. Ara bé, de vegades hi ha persones que es veuen forçades a fer un viatge només d’anada, sense saber si tornaran o no. A agafar la maleta i marxar, deixant casa seva, la seva família i el seu país. Un pas que no deu ser gens fàcil i que, a més, en la majoria d’ocasions es complica quan arriben al destí per la desconeixença de l’idioma, per la dificultat de fer els tràmits administratius i perquè el racisme continua ben latent en molts àmbits de la societat.

A Granollers viuen més de 8.700 persones de nacionalitat estrangera que, en algun moment de la seva vida van fer aquest viatge només d’anada. Un col·lectiu que representa un 14% de la població granollerina i al qual l’Ajuntament, des de fa gairebé un any, està dedicant un projecte que busca visibilitzar la seva situació i, sobretot, donar a conèixer les seves històries i els viatges que van fer per arribar fins a la ciutat.

A través de l’exposició itinerant Només d’Anada, que arribava a Granollers l’abril de l’any passat i que girava al voltant de la migració, el consistori va començar a impulsar diverses activitats complementàries en el marc d’un projecte que portava el mateix nom. Entre altres, conferències, diàlegs, exposicions, tallers o activitats per a alumnes de secundària. Un conjunt de propostes que s’estan tornant a tirar endavant ara, en la segona edició del Només d’Anada, que ha donat el tret de sortida aquesta setmana.

“Tots venim d’immigrants”

Segons explica a Línia Vallès Pietat Sanjuán, regidora de Relacions amb la Ciutadania, tot això parteix d’una premissa molt clara: “No volem parlar d’immigració sinó de nosaltres, de la població de Granollers perquè, al cap i a la fi, les persones que han fet aquest viatge també són granollerines, vinguin d’on vinguin”, comenta. “I, a més, hem de tenir en compte que tots venim d’immigrants i que, per tant, la migració està en l’ADN de l’espècie humana”, afegeix. Dues idees que fa gairebé un any que s’estan difonent, sobretot a través de les xerrades obertes a la ciutadania protagonitzades per gent que ha fet aquest viatge només d’anada.

S’han enregistrat 600 històries de gent que va fer un viatge només d’anada a Granollers

“Hem tingut gent que explicava que havia fet aquest viatge per fugir de la guerra, d’altres que ho feien per persecució política…”, recorda Sanjuán. “I tots ells, abans de les xerrades, s’han trobat amb alumnes de 4t d’ESO de diferents centres per explicar-los la seva història i fer una taula de debat”, afegeix la regidora, que destaca que “és molt impactant veure les reflexions que fan els joves sobre aquests temes”. De fet, en aquesta segona edició del projecte s’arribarà a 850 alumnes que podran “conèixer de primera mà diversos testimonis que han viscut el fenomen migratori”, detallen des de l’Ajuntament.

Precisament, una d’elles ha estat la fotoperiodista i directora de cinema cornellanenca Carol Rodríguez, que dimarts protagonitzava la primera xerrada d’aquesta segona edició parlant sobre com el fet de néixer a un lloc concret i a un barri concret marca la teva identitat. Mentre que ahir, l’escriptor i periodista Agus Morales parlava sobre els refugiats.

Recopilant històries

Paral·lelament, l’Ajuntament també ha tirat endavant el projecte Arrelats, emmarcat en el Només d’Anada, que consisteix a enregistrar la història de vida i el viatge d’anada de persones migrades a Granollers. “Des de l’abril ja s’han enregistrat unes 600 històries que estan guardades en pots de conserva”, explica Sanjuán. Uns objectes que funcionen com una metàfora que posa en valor la importància de conservar les memòries de cadascú i que, a la vegada, posa en valor les persones entrevistades. “Ens hem trobat amb gent que diu que és la primera vegada que algú està interessat a escoltar la seva història”, comenta la regidora. Però ara aquest conjunt de relats passaran a formar part de la història de la ciutat perquè es podran consular a Roca Umbert. Allà hi ha guardats els 600 pots que contenen la versió en paper de cada història i algun record de la persona vinculat al viatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram