Marxa 25N Mollet

El col·lectiu feminista de Mollet va fer una marxa de les torxes per denunciar la violència masclista. Foto: Mollet Feminista

Ahir, 25 de novembre, va ser el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una jornada per recordar la realitat que, malauradament, algunes dones segueixen vivint en el seu dia a dia, sent víctimes de la por, de la manipulació, dels abusos i de la violència verbal i física que exerceixen alguns homes envers les dones.

Per això, a les ciutats del Vallès Oriental, institucions, entitats i la població en si mateixa, es van bolcar en posar fi a aquestes violències, aprenent a detectar-les i a actuar a través de tallers, actes i activitats que es van programar durant tot el dia. I és que és evident que cal fer alguna cosa davant d’unes xifres de violència de gènere a la comarca que parlen per si soles.

Segons la secretària de Polítiques Feministes del PSC del Vallès Oriental, Mònica Llorente, el jutjat de violència domèstica de Granollers va tramitar un total de 455 expedients per violència contra les dones en el primer semestre d’aquest any, mentre que el de Mollet en va registrar 131. Això, sumat a les 95 peticions de protecció que es van rebre al jutjat de Granollers i de les 29 que es van demanar a Mollet. Tot i que el més sorprenent d’aquestes dades és que a ambdues ciutats no s’hagi concedit aquesta protecció ni en tan sols un terç de les sol·licitants. De fet, l’any passat ambdós jutjats van denegar el 59% de les ordres de protecció, tot i l’augment de la violència de gènere durant la pandèmia. Un fet que és resultat de “l’evident relació que hi ha entre el patriarcat i la justícia”, pensa Llorente.

La comarca, implicada

Si tot això segueix passant avui dia és perquè la violència masclista està instal·lada a la nostra societat. De fet, crida l’atenció que aquest any el Govern hagi destinat 384.000 al Vallès Oriental per reforçar l’atenció a les víctimes, així com per fer programes de prevenció i sensibilització. Però està clar que el feminisme i l’empoderament són l’únic antídot per garantir una societat lliure de masclisme, i cal invertir esforços a fer-los créixer.

Per això, ahir a pràcticament totes les ciutats de la comarca es va llegir un manifest, que a municipis com Granollers o Mollet va anar acompanyat d’exposicions, performances i xerrades que, en alguns casos, s’estendran al llarg de tot el cap de setmana.

Masclisme a les institucions

Aquest tipus de violència, però, no només s’exerceix a casa. De fet, va molt més enllà i arriba a les institucions. Un tema del qual parlarà Carme Forcadell aquesta mateixa tarda a la capital vallesana i que també cal donar a conèixer.

Els jutjats vallesans deneguen la majoria d’ordes de protecció a les víctimes

“Són els homes qui ens maten i hi ha unes institucions que ho permeten. Hem de fer un crit d’atenció als poders públics perquè no es fa tot el que es podria fer”, deien les membres de Mollet Feminista a la marxa de les torxes que es va celebrar dissabte. Un acte que dimecres al vespre, en la vigília del 25-N, es va repetir a Granollers per denunciar “la violència sistèmica, estructural i invisible que exerceix el sistema patriarcal i capitalista sobre les dones”, deien des de la Coordinadora Feminista.

Una violència silenciada

Tot i que és evident que el primer pas per acabar amb tot això és “trencar la barrera dels silencis i denunciar qualsevol petit gest que ens porti a la violència de gènere”, deia l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, segueix havent-hi un tipus de violència extremadament silenciada que, encara que ens sembli que al nostre territori no es dugui a terme, continua estant present: la mutilació genital femenina.

Per això, Mollet ha estrenat recentment un Protocol Local per actuar i prevenir aquesta violència. Una iniciativa que sorgeix després que els serveis de ginecologia de Mollet s’hagin torbat amb casos que han estat víctimes d’aquesta pràctica cultural i que consistirà a controlar, a partir del registre de les matriculacions, les nenes amb risc de patir la mutilació genital.

Molt a fer

En aquest sentit, doncs, està clar que encara falta molt camí per recórrer i molta feina a fer, perquè “la lluita contra el masclisme s’ha de fer en tots els àmbits i des de totes les organitzacions”, pensa Llorente. I és que, des de principis d’any, 15 dones han estat assassinades a Catalunya, fruit de la violència masclista. Una dada que cal reduir a zero, treballant conjuntament per la conscienciació social i per construir una societat feminista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram