joves manifestant-se contra el masclisme

Imatge d’arxiu de joves manifestant-se contra el masclisme. Foto: Laura Busquets/ACN

Històricament, la dona sempre ha estat al marge. Però, des de fa uns anys, cada vegada són més les polítiques, les campanyes i les iniciatives que es tiren endavant en relació amb el feminisme i, per tant, amb l’empoderament femení. Un fet positiu que està portant a crear un nou escenari on la dona comença a estar més al centre, però on no s’acaba d’aconseguir erradicar les actituds masclistes. I és que tot i que la lògica sembla indicar que com més feminisme, menys masclisme, malauradament no acaba de ser així. Per això avui 25 de novembre es torna a celebrar el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. Una jornada per reivindicar que la violència vers les dones continua sent una realitat arreu del món, que molts voldrien treure del calendari, ja això significaria que aquest problema hauria desaparegut.

La violència en dades

A la comarca, l’any passat es van registrar 1.059 denúncies per violència masclista, segons les dades de l’Estadística judicial sobre violència masclista al Vallès Oriental de l’any 2021 elaborada pel Consell Comarcal, que avui mateix s’han presentat. Un increment del 5% respecte del 2020, quan la pandèmia va fer que hi hagués una davallada en el nombre de denúncies. Encara que si les dades de l’any passat es comparen amb les del 2019, l’evolució és positiva amb un 13% menys de denúncies.

En aquest sentit, però, el total de denúncies presentades el 2021 al Vallès Oriental suposa pràcticament el 5% del total de denúncies del conjunt català. Mentre que si mirem les dades relatives a les ordres de protecció, l’any passat n’hi van haver 231, un 20% més que l’any 2020, però un 10% menys que les registrades l’any 2019. De fet, l’allunyament i la prohibició de comunicació van ser les mesures penals que més es van adoptar als partits judicials comarcals. Ara bé, segons demostra la mateixa estadística, l’any passat van augmentar les mesures de protecció denegades, “amb dades força per sobre de la majoria de partits judicials catalans”, detalla el document. I és que un de cada dos d’aquests procediments judicials ha acabat en no res per falta d’indicis.

Pel que fa a la relació entre la víctima i el denunciat, entre totes les ordres de protecció sol·licitades a la comarca un 49% tenien a veure amb exparelles, un percentatge per sobre del registrat el 2020 i el 2019, quan estava deu punts per sota, i un 18% tenien a veure amb la parella, un percentatge que en aquest cas ha disminuït considerablement davant el 31% del 2020 i del 26% del 2019. Mentre que el perfil de la víctima acostuma a ser variat, ja que, d’una banda, hi ha hagut un increment de casos entre dones joves i entre les filles d’aquestes dones, però també entre dones majors de 65 anys.

Bolcats amb el 25-N

Davant de tota aquesta situació, la comarca s’ha bolcat en celebrar el 25N i a totes les ciutats del Vallès Oriental institucions, entitats i la població en si mateixa participaran en diferents tallers, actes i activitats que es faran durant tot el dia per aprendre a detectar les violències masclistes, que no només són físiques, i saber com actuar davant d’elles.

A Granollers, per exemple, l’acte central serà la lectura d’un manifest i una acció teatral, encara que dimarts es presentava un protocol de prevenció i abordatge de les violències masclistes a les instal·lacions esportives municipals, ahir Granollers Feminista feia la marxa de les torxes i fins dilluns hi haurà xerrades sobre la violència masclista a l’escola i accions a peu de carrer, entre altres. Mentre que a Mollet avui també es llegirà un manifest institucional i es farà un concert, dimarts es farà una marxa exploratòria, i a Parets s’ha omplert tot el mes de novembre d’activitats contra les violències masclistes, amb campanyes de sensibilització i actes culturals i educatius que continuaran fins dilluns.

Tot plegat, per demostrar el compromís comarcal d’erradicar les violències masclistes, de lluitar contra ella des de tots els àmbits, però també de construir una societat plenament feminista on cap dona hagi de tenir por.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram