capaç i vàlida

Arimany i Soler amb els membres de l’ONG. Foto cedida

El comtat de Bungoma està situat a l’oest de Kenya i és una de les zones més rurals del país. L’agricultura és la seva principal activitat econòmica i, per tant, la principal font d’ingressos de la població. Amb tot, es tracta d’un dels territoris amb més persones amb discapacitat de l’estat, a causa, principalment, dels brots de malària i poliomielitis que històricament han afectat la zona. Davant la manca d’accessibilitat del comtat i d’ajudes econòmiques i materials com ara cadires de rodes, aquesta part de la població té dificultats per guanyar-se la vida.

Per capgirar aquesta realitat, l’entitat granollerina Capaç i Vàlida, que treballa per sensibilitzar sobre la discapacitat i visibilitzar-la, viatjarà diumenge a aquesta zona de Kenya. Allà construirà un centre ocupacional per a persones amb discapacitat que els permetrà aprendre un ofici i guanyar els seus propis ingressos. “El projecte està pensat perquè ells mateixos puguin cobrir les seves necessitats bàsiques i millorar la seva qualitat de vida”, explica la Jana Arimany, presidenta i fundadora de l’associació.

“Fomentar el progrés”

La idea de construir el centre sorgeix arran d’una visita que Capaç i Vàlida feia l’any passat a la Nalondo School, una escola de primària i secundària referent, tant a Kenya com a països veïns, per a persones amb discapacitat física. Després d’analitzar les seves necessitats, van tirar endavant, juntament amb l’ONG local Hands of Charity CBO, un projecte per fer-los arribar aigua corrent que acabava a l’agost. Amb tot, les persones amb discapacitat de la zona i els seus cuidadors també tenien altres necessitats, i després de la primera bona entesa amb l’ONG i l’escola, van decidir tornar a col·laborar i tirar endavant aquest segon projecte que duu el nom d’Ufundi Centre. “Volíem arribar a una solució sostenible en el temps i vam arribar a la conclusió que calia facilitar-los eines per fomentar el seu progrés social i econòmic”, explica Arimany.

Està previst que l’activitat del centre pugui començar a principis del 2025

Durant els deu dies d’estada a Bungoma, quatre membres de l’entitat visitaran l’espai on es construirà el centre i també faran tots els preparatius perquè es pugui començar a instal·lar el sistema d’aigua corrent i l’electricitat. D’altra banda, també visitaran diverses famílies que tenen membres amb discapacitat per explicar-los el projecte i donar-los roba, sabó i altres objectes d’higiene personal, i faran un taller amb els alumnes de l’Escola Nalondo.

Les fases del projecte

“Pel que fa a la construcció de l’Ufundi Centre, va molt lligada a les subvencions i donacions de les empreses col·laboradores que aconseguim”, explica Gerard Soler, cofundador de Capaç i Vàlida. En aquest sentit, Soler destaca que “cal una mica de marge a l’hora de demanar finançament” i que per aquest motiu han dividit el projecte en tres fases.

La primera, ja finalitzada des de fa uns mesos, consistia en la compra dels terrenys. Tenint en compte, però, que el projecte vol ser independent en un futur i no dependre de donacions per sobreviure, les terres no només es faran sevir per construir el centre, sinó també per generar beneficis. En aquesta línia, abans de l’estiu, l’entitat decidia començar a cultivar blat de moro i mongetes en una part del terreny, per posteriorment vendre-ho al mercat i generar ingressos que cobreixin les necessitats dels usuaris del centre i de les seves famílies.

“La següent fase ja és la construcció de les quatre aules del centre, i és la base per poder començar amb l’activitat”, detalla Soler. Seguint la mateixa filosofia, tot el que es produeixi en els tallers i formacions del centre es vendrà i els ingressos es transformaran en els salaris del personal del centre. Mentrestant, pel que fa a la darrera fase, consistirà en la construcció d’una residència, una cuina i un menjador per cobrir les necessitats bàsiques dels usuaris.

Cal destacar que, a banda del cultiu de blat de moro i mongeta, fins ara també s’ha tirat endavant la construcció d’uns lavabos i un magatzem per guardar l’aliment que es vagi produint, i s’ha creat una carretera per arribar fins als terrenys on es farà el centre. També s’ha fet tota la gestió prèvia per enviar 55 cadires de rodes, que es carregaran en un vaixell pròximament perquè totes les persones amb discapacitat de la zona “tinguin un mitjà per moure’s”, detalla Arimany. “És imprescindible perquè puguin fer diferents activitats productives i aprendre un ofici”, afegeix.

Ufundi, un canvi de vida

Un cop el centre estigui enllestit, donarà servei a molts dels alumnes de la Nalondo School. Des de l’entitat detallen que durant el temps d’estada a l’escola les persones amb discapacitat tenen totes les seves necessitats cobertes, ja que hi ha una residència, cuina i altres serveis, però que el veritable problema neix quan els alumnes acaben els seus estudis i tornen a casa. En aquest moment perden totes les comoditats que tenien i, a més, es troben sense la possibilitat de desenvolupar-se professionalment. Segons avança Soler, està previst que l’activitat del centre pugui començar “durant el primer trimestre de 2025”, per posar fi a aquesta situació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram