sedentarisme

El sedentarisme és el factor de risc més important pel que fa a les malalties cardiovasculars. Foto: Arxiu

Llevar-se, treballar, descansar i dormir. Aquesta és la rutina de molts adults, almenys entre setmana. De fet, segons els resultats de la darrera Enquesta de Salut de Catalunya, el 43% de la població adulta es passa, de mitjana, unes cinc hores i mitja seguides asseguda al dia. Una xifra que en el cas de les persones que treballen davant d’un ordinador a jornada completa, augmenta, i que ha portat a l’Atenció Primària de la comarca a fer una crida per combatre el sedentarisme. Sobretot ara que, amb el teletreball, algunes persones han reduït encara més la poca activitat física que feien, com podia ser anar caminant fins a la feina o fins al transport públic.

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), el sedentarisme es defineix com qualsevol comportament caracteritzat per activitats amb molt poca despesa d’energia mentre s’està assegut, reclinat o estirat. Una conducta que té “efectes negatius sobre la salut”, detallen des de l’ASPCAT i en la qual influeixen els avenços tecnològics. “Aquests afavoreixen a fer que ens passem la major part del dia a l’ordinador, mirant la televisió o el mòbil, demanant menjar per emportar o comprant i fent gestions bancàries en línia”, asseguren des de l’organisme.

Rutina sedentària

La Clàudia Domínguez, de Granollers i de 25 anys, treballa i estudia una oposició. “Vaig de la porta de casa a la porta de la feina en cotxe, em passo vuit hores asseguda en una cadira i, quan arribo a casa, m’assec a l’escriptori a estudiar fins a l’hora de sopar”, explica. En el seu cas, a més, mai li ha agradat fer esport. Per això, reconeix que és sedentària. “En soc conscient, però ara mateix no puc fer res per canviar-ho”, diu. Des de l’Atenció Primària de la comarca, en canvi, asseguren que petits gestos com “aixecar-se una o dues vegades cada hora té efectes clars per reduir el risc de patir malalties cardiovasculars”

El sedentarisme és el factor de risc més gran pel que fa a les malalties cardiovasculars

La Roser Benítez té 57 anys, viu a les Franqueses i també té una rutina sedentària. “Treballo sempre des de casa, de nou a set, i un cop plego, em poso a fer el sopar i ja m’estiro al sofà a veure alguna sèrie fins que m’entra la son”, explica. En el seu cas, en tenir més edat que Domínguez, té més possibilitats de patir algun problema cardiovascular. De fet, la manca d’activitat física la va portar a tenir “un ensurt” fa poc més d’un any. “Vaig tenir un petit atac de cor i vaig haver d’estar ingressada”, recorda. Però, tot i que els metges li van recomanar moure’s més i fer activitats moderades com sortir a caminar, Benítez diu que “mai” ho aconsegueix. “Sé que estar tot el dia asseguda mata, però acabo la jornada tan cansada que no em ve de gust fer res”, confessa.

La importància de ser actiu

Trencar el sedentarisme, però, és molt senzill segons expliquen des de l’Atenció Primària. “Fer servir les escales sempre que es pugui, aixecar-se i fer flexions de cames o estiraments, fer un passeig pel passadís, programar pauses com a recordatori per moure’s o posar la paperera a una distància que obligui a aixecar-se de l’escriptori” són algunes de les accions que recomanen. Però, segons detallen des de l’Atenció Primària, “malgrat tots els esforços i les mesures de prevenció actuals, encara hi ha entre un 20 i un 30% de persones que pateixen malalties cardiovasculars que no es detecten a temps” i que, principalment, són fruit del sedentarisme.

En aquest sentit, la cardiòloga de l’Hospital Clínic Maria Sanz, explica a Línia Vallès que “el sedentarisme continua sent el factor de risc més important pel que fa a les malalties cardiovasculars”. “A més, tot i que entre la població adulta el fenomen del sedentarisme es manté, entre la població infantil i juvenil està creixent”, detalla. I és que, segons les dades que dona a aquesta publicació, més de la meitat dels nens i nenes menors de 15 anys passen menys d’una hora diària jugant fora de casa. “És preocupant”, valora Sanz.

El fet que el sedentarisme vagi en alça és fruit “del teletreball, de l’addicció a les pantalles i també de la manca de temps”, considera la cardiòloga. “Aquests factors fan que moltíssima gent no compleixi els requisits mínims que posa l’OMS, que són 300 minuts a la setmana d’activitat física moderada”, detalla Sanz. “I la conseqüència de no complir aquests mínims no només són les malalties cardiovasculars, sinó que també augmenta el risc de càncer, l’obesitat o la hipertensió”, afegeix. Per això, la cardiòloga insisteix en la importància de moure’s i fer exercici. “Allarga la vida”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram