Grifols

Equip de govern i membres de Grifols a la planta de Parets el dia de la celebració del seu 50è aniversari. Foto: Silvia Ferran/Ajuntament

Era l’any 1972 quan l’empresa Grifols s’instal·lava a Parets, al polígon de Llevant, on aixecava la seva segona planta després d’haver obert la primera el 1958 a Barcelona. Una fàbrica que naixia per augmentar la productivitat de la companyia i que aquest mes ha celebrat mig segle d’història, de la qual Jose Castro, Nil Gómez i Adrià Batalla, treballadors i extreballadors de l’empresa, n’han format o en formen part. I és que, tal com expliquen tots tres a Línia Vallès, en aquests 50 anys la companyia ha evolucionat fins a convertir-se en el gegant que és avui dia i ells ho han vist i ho han viscut en primera persona i des de dins.

Tota la vida a Grifols

Jose Castro, extreballador molletà de Grifols, va començar a treballar a la planta de Parets l’any 1977. En concret a l’àrea administrativa, al departament de vendes. Tot plegat en un moment en el qual la companyia “encara era una empresa molt familiar”, recorda, instal·lada en una zona de Parets “envoltada de camp que encara estava sense asfaltar”, afegeix Castro.

En aquest sentit, durant els seus primers anys a Grifols, Castro es va encarregar d’importar dels Estats Units reactius per fer anàlisis clíniques i de distribuir-los a Espanya i, després, va encarregar-se de controlar l’estoc de totes les delegacions que l’empresa tenia a l’Estat. “Però és clar, en aquell moment la tecnologia encara estava molt poc avançada i la informàtica tot just començava a funcionar, fent que les tasques que fèiem fossin molt diferents de les que es fan ara”, recorda el molletà, que després va passar a l’àrea de fabricació on va acabar de supervisor fins a prejubilar-se el 2015.

Grifols s’instal·lava a Parets el 1972 amb un centenar de treballadors i ara en té milers

Segons explica a aquesta publicació, durant els 38 anys que va estar treballant a Grifols va veure com l’empresa creixia progressivament en nombre de treballadors i també en nombre de fàbriques. “De fet, va haver-hi una època que creixia a un ritme descomunal”, comenta. Tot i que “part d’aquesta evolució va ser gràcies al nostre esforç, a totes les hores que treballàvem i a l’estrès al qual estàvem sotmesos en moltes ocasions”, afegeix. Una feina de la qual ara Castro se sent “molt satisfet i orgullós”, ja que considera que va posar el seu granet de sorra per contribuir al creixement de l’empresa. “A més sempre em vaig sentir molt ben valorat i van confiar molt en mi”, conclou.

Mitja vida Grifols

Un altre testimoni, que en aquest cas encara continua formant part de l’empresa, és en Nil Gómez, que viu a Barcelona, però que treballa a la planta de Parets des de fa 18 anys com a operari. “I tant de bo poder jubilar-me aquí perquè la veritat és que, tot i que es treballa molt, les condicions són molt bones”, comenta a Línia Vallès. “No només pel sou, sinó perquè l’ambient laboral és bo i el tracte amb els caps també”, afegeix.

En aquest sentit, la seva feina consisteix en torns rotatius de dotze hores durant els quals controla les màquines que filtren el plasma. “Però des del primer dia fins avui m’han estat formant i hi ha hagut una evolució constant en el meu dia a dia a Grifols”, comenta. Un fet que Gómez considera “molt positiu”, ja que “si tens els teus treballadors contents i senten que estan en contínua millora, la feina surt millor i és més fàcil tenir èxit i créixer”, considera. Una evolució que precisament l’operari ha vist des de dins, ja que, quan ell va entrar a la planta “la presència internacional de Grifols encara era molt reduïda”, diu. “Però, en qüestió de pocs anys, s’ha posicionat com una empresa capdavantera al món”, conclou.

Aterrant a Grifols

En el cas de l’Adrià Batalla, de Granollers, va entrar a Grifols Parets abans de la pandèmia, l’any 2019, com a enginyer i des de llavors diu que està “molt content” amb la feina. “Em va costar molt entrar, perquè has de passar diverses entrevistes i processos de selecció, però un cop ets dins és brutal”, comenta. “No només perquè et deixen molta llibertat per fer i desfer i perquè valoren molt la teva opinió, sinó perquè et fan sentir que formes part d’una cosa molt gran i important”, afegeix. Un fet pel qual li agradaria tenir una trajectòria llarga a la companyia, arribant a accedir a càrrecs més alts. “A mi també m’agradaria dir en un futur, com poden dir alguns companys que porten més temps, que he contribuït en l’expansió de Grifols”, conclou.

Per mig segle més

En aquest sentit, tot i que cap dels tres testimonis va poder assistir a l’acte que se celebrava dijous passat per celebrar el 50è aniversari de la planta de Parets, la cúpula de l’empresa i els membres de l’Ajuntament no hi van faltar. Entre altres, l’alcalde, Francesc Juzgado, que destacava el suport que el consistori sempre ha donat a l’empresa i el seu compromís per “seguir treballant plegats”, fomentant “l’ocupació, la competitivitat i la innovació”.

Tot plegat, mentre el conseller delegat de Grifols, Raimon Grifols, remarcava la voluntat de l’empresa de seguir creixent al territori, on “sempre” s’han trobat “benvinguts”, deia. Un municipi que s’ha convertit en la casa de la multinacional i que espera continuar veient com Grifols segueix creixent i, per tant, assegurant a Parets un “futur econòmic esperançador”, concloïa Juzgado.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram