Obesitat Infantil nen mesurant panxa

Un 34% dels infants catalans d’entre 6 i 12 anys té sobrepès i dins d’aquest grup, un 12,6% té obesitat. Foto: Arxiu

L’Aitor, de Granollers, té 11 anys i pesa 50 quilos. Segons els paràmetres en els quals es basa l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2022-2023, forma part del 12,6% d’infants catalans d’entre 6 i 12 anys amb obesitat. Els motius, segons la Sílvia, la seva mare, són la manca d’activitat física i la quantitat i qualitat del menjar que ingereix, normalment ultraprocessat. “Passa moltes hores sol a casa davant de la pantalla, prenent begudes ensucrades i menjant patates, pizza, hot dogs i altres tipus de menjar ràpid, perquè jo treballo fins tard i moltes vegades no puc preparar-li res”, lamenta ella, que també té sobrepès.

Com aquest cas, a la comarca n’hi ha centenars i la tendència va a l’alça. Amb tot, l’obesitat és més comuna als barris i municipis amb rendes més baixes i entre les famílies més vulnerables. Així ho mostra l’ESCA, segons la qual la prevalença de l’obesitat infantil entre els 6 i els 12 anys és vuit vegades més alta en una zona de nivell socioeconòmic baix. “Lamentablement, és més barat comprar un paquet de frànkfurts i altres preparats congelats que un quilo de fruita o verdura”, comenta la Sílvia, que admet que amb només un sou a casa ha de mirar molt el que compra per poder arribar a final de mes i que, ni de bon tros, es pot plantejar apuntar el seu fill a extraescolars. Tot i ser conscient del problema de salut que implica tenir aquesta alimentació i manca d’exercici i, conseqüentment, obesitat, la granollerina assegura que, “sense eines, costa molt sortir d’aquests hàbits”.

Els efectes de l’obesitat

Segons adverteix Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, l’obesitat infantil “és un problema molt important de salut”. “Causa diabetis mellitus de tipus 2, malalties cardiovasculars, càncer i artrosis, entre d’altres”, alerta. Per això, assegura que és molt important treballar per prevenir i acabar amb la malaltia, sobretot tenint en compte que un 34% d’infants catalans d’entre 6 i 12 anys tenen sobrepès segons l’ESCA i que, per tant, de continuar engreixant-se podrien acabar amb obesitat.

Tots els efectes de la malaltia detallats per Cabezas, a banda de provocar una disminució tant de la qualitat com de l’esperança vida, “poden interferir en el creixement i el desenvolupament dels infants, en el seu estat d’ànim, en el rendiment escolar, i en les relacions socials i laborals futures”, detallen des de Salut. A més, la secretària confirma que més enllà de tots els problemes físics que comporta la malaltia, l’obesitat també pot derivar en problemes de salut mental. “En gran part dels casos, provoca manca d’acceptació social i estigma, fet que pot portar a una manca d’autoestima i a depressió”, explica. Sense anar més lluny, la Sílvia explica que l’Aitor pateix bullying a l’escola des de fa temps. “Bola de greix, peix globus o ‘zampabollos’ són alguns dels insults que li diuen els seus companys”, confessa, amb la veu trencada.

Prevenció i resposta

Davant la magnitud d’aquesta problemàtica cada vegada més estesa entre els infants, el departament de Salut ha impulsat un nou pla d’atenció primària per combatre l’obesitat infantil. Es tirarà endavant al CAP Granollers Oest – Canovelles i a 27 CAP més d’arreu de Catalunya on s’ha detectat un excés de pes i més vulnerabilitat social que a la resta del país. Segons informen des de Salut, l’objectiu del pla és incidir en l’alimentació, l’activitat física, el suport emocional, la son i la criança positiva entre els usuaris.

“No és una proposta teòrica sinó una proposta concreta, i la idea és que es vagi estenent com una taca d’oli per fer efectiu el pla en el conjunt de l’atenció primària i comunitària del país en els pròxims mesos”, detallava el conseller de Salut, Manel Balcells, durant la seva presentació. Per tirar el pla endavant, Salut formarà els professionals dels CAP escollits, que “treballaran coordinadament amb entitats de la zona per fer una intervenció comunitària i afavorir que des de l’entorn es promogui la salut”, exposava Balcells.

Amb tot, des de la comarca ja fa temps que es lluita contra l’obesitat, sobretot a entitats com REIR. Amb seu a Granollers, treballa per la millora de la situació dels col·lectius en risc d’exclusió social, principalment de la infància, a través de diferents projectes que tira endavant arreu del Vallès Oriental. Alguns d’ells tenen a veure amb l’alimentació i, segons detallen des de l’entitat, “estan orientats a donar resposta a necessitats bàsiques de la infància, adolescència i famílies en situació vulnerable”. “Per a la cobertura dels recursos bàsics d’alimentació es fa un treball en xarxa que garanteixi la continuïtat de l’acció i un seguiment de les necessitats”, expliquen. Segons informen, també treballen “la prevenció del malbaratament, els hàbits de vida saludables i l’alimentació equilibrada”.

D’altra banda, la Gasol Foundation actua des del setembre a Mollet i a nou municipis vallesans més per prevenir l’obesitat infantil amb el projecte Pre-Safalín, que es fa a les escoles bressol. “S’ha detectat que l’obesitat està avançant cap a etapes més primerenques, i per això és essencial treballar des dels 0 als 3 anys amb aquest programa que s’enfoca a empoderar les famílies per promocionar els bons hàbits des de la infància”, explicava Genís Según, coordinador tècnic de recerca i programes de l’entitat, durant la presentació del Pre-Safalín. Davant d’aquest augment de l’obesitat infantil, Según assegurava que la solució és tractar la malaltia com “una epidèmia”. Sobretot tenint en compte que l’OMS l’ha batejat com “la plaga del futur”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram