Manters

“El top manta és la nostra única opció digna de guanyar diners”, defensen els manters. Foto: Àlex Recolons/ACN

Fa poc més d’un any que en Sekou va, cada diumenge, al mercat de Canovelles. Hi va en tren des de la Llagosta, juntament amb altres companys del Senegal, el seu país d’origen. Un cop allà, es troben amb més manters, s’instal·len als carrers que donen accés al recinte del mercat i es disposen a vendre tot tipus de productes, principalment falsificacions de bosses de mà de marca, d’ulleres de sol, de sabates esportives i de roba.

El top manta és un fenomen que afecta la majoria dels mercats del Vallès Oriental, però especialment el d’aquesta localitat, en ser un dels més grans de Catalunya. “És un punt de concentració de manters perquè ha anat corrent la veu que és un lloc on es ven molt i molt bé”, explica en Sekou, que prefereix que no es publiqui el seu cognom. Per aquest motiu, darrerament l’activitat del top manta ha augmentat tant al municipi que fins i tot amenaça la continuïtat del mercat setmanal. “És impossible abordar aquesta problemàtica únicament amb recursos municipals”, assenyala l’alcalde, Emilio Cordero, que argumenta que “l’augment de venedors ambulants no autoritzats genera un problema de seguretat i d’ordre públic”.

Davant d’aquesta situació, des del consistori es plantegen adoptar decisions tan dràstiques com la de suspendre el mercat, almenys durant unes setmanes, en el cas que el Departament d’Interior no els ofereixi el suport dels Mossos per solucionar la problemàtica.

Els manters

En el centre d’aquesta qüestió hi ha els manters que, com en Sekou, no tenen papers. “Molta gent ens diu que treballem legalment com fa tothom i que, si volem vendre al mercat, paguem les mateixes taxes que paguen els paradistes”, explica el senegalès. “El que la majoria de gent no sap, però, és que per aconseguir els papers i, per tant, per treballar legalment, primer hem de signar un contracte laboral d’un any que ningú ens vol fer perquè estem en situació irregular”, afegeix.

Per tot plegat, des del Sindicat de Manters critiquen el funcionament de la llei d’estrangeria. “Ens condemna a haver de buscar-nos la vida durant anys, a l’espera d’un permís de treball”, denuncien.

Els paradistes

Per la seva banda, els paradistes es defineixen com “els més afectats per aquest problema”. Ho assegura Alejandro Oruña, president de l’Associació de Marxants de Catalunya. “És injust que nosaltres estiguem pagant als ajuntaments per poder vendre i que ells no ho facin”, critica. “A més, hem d’aguantar que ens robin clientela, quan ja estem prou tocats per la inflació que estem vivint”, afegeix.

Amb tot, Oruña assegura que entén la situació dels manters. “Sé que s’han de guanyar la vida, però no carregant-se la feina dels que treballem legalment”, considera. En aquest sentit, demana “mesures contundents” tant a l’Ajuntament de Canovelles com als de la resta de la comarca, però que no suposin suspendre els mercats. “Si apliquessin aquesta mesura, els farien mal a ells, però també a nosaltres i, a més, no s’acabaria amb el problema”, apunta.

L’Ajuntament

La proposta de l’Ajuntament per posar fi al top manta és fer dispositius especials amb la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. “Les patrulles conjuntes són dissuasives i funcionen molt bé, però és imprescindible que es facin de manera continuada per generar un canvi de costum en els manters que venen cada cap de setmana”, diu el cap de la Policia Local, Carles Grinyó. També recorda que, tot i que aquest tipus de patrulles es van fer fa uns mesos, van ser “puntuals i aïllades”.

Per estudiar mantenir els dispositius conjunts en el temps, el consistori es reunia divendres passat amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Segons detallen des de l’Ajuntament, “va manifestar la seva voluntat de destinar-hi efectius, però no va concretar les mesures a adoptar ni les dates d’intervenció”.

Canviar la llei

En relació amb la proposta del consistori, en Sekou considera que “no tallarà l’arrel del problema, ni a Canovelles ni a la comarca”. “L’única solució definitiva és la que proposa el Sindicat de Manters”, que diu que cal canviar la llei d’estrangeria per “fomentar l’emancipació dels estrangers com a autònoms”, afegeix. “Això ens donaria accés als papers i a una feina legal”, remarca el senegalès.

Fins que això no passi, però, en Sekou assegura que, tot i entendre el posicionament dels paradistes i de les administracions, seguirà venent al carrer. “Som conscients que estem en el punt de mira de molts, però el top manta és la nostra única opció digna de guanyar diners”, defensa. Per aquest motiu, avança que, si els fan fora de Canovelles, es traslladaran als mercats d’altres municipis de la comarca que també tenen manters, tot i que en menor mesura, com Granollers, Mollet o Montornès.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram