escola

Enguany, les famílies han hagut de gastar 436 euros de mitjana per nen, per tornar a l’escola. Foto: Arxiu

Amb l’arribada del setembre, la rutina torna a agafar les regnes de la vida de petits i grans. De fet, si per alguna cosa és temut aquest mes, és per la por a patir una crisi postvacacional. Però també per la por a, com deia l’anunci, ‘la vuelta al cole’. No només dels joves, que preferirien allargar l’estiu unes setmanes més, sinó de les famílies, que es troben amb una despesa econòmica important després d’unes vacances on sempre es gasta més de l’habitual.

Llibres, carpetes, motxilles, agendes, uniformes… en total, una mitjana de 436 euros per cada nen, segons detalla el darrer informe de GoStudent. Un preu que molts consideren desorbitat, ja que és un 30% més alt que l’any passat, i que situa Catalunya com la comunitat on és més car tornar a l’escola.

El material, de segona mà

La Soraya Cruz, de Granollers, té tres fills: un que aquest any ha començat la primària, un altre que cursa cinquè i un que està a l’ESO. Sumant el cost mitjà de tots tres, el resultat supera els 1.300 euros. “Però tal com està la vida, no ens podem permetre pagar aquesta quantitat de diners i hem hagut de retallar i no comprar tant de material nou com altres anys”, lamenta.

En aquest sentit, aquest curs els llibres de text s’han encarit un 12%. D’una banda, perquè el preu del paper ha augmentat un 40% i, de l’altra, perquè els costos energètics s’han multiplicat, fent que la despesa en llibres per infant superi els 290 euros de mitjana. Per això, Cruz ha optat per reaprofitar els llibres, fent que passin dels germans grans als petits i inclús demanant-los als cosins. Mentre que altres famílies com la de la Dolo Rodríguez, de Mollet, han acudit directament al mercat de segona mà que organitza l’AFA de la mateixa escola.

Tot i el cost inicial del curs, l’erosió de les economies familiars continuarà tot l’any

Precisament, la compra de segona mà ha augmentat un 67% aquest any, segons detalla el mateix informe. Però no només pel que fa als llibres, sinó també a la resta de material escolar i als uniformes, que enguany s’han demandat un 223% més. I és que segons l’organització de consumidors Facua, el 53% de les famílies han de fer un esforç extra per pagar tot el que suposa tornar a l’escola i el fet de donar-li una segona vida al material escolar els ho facilita.

Més despesa durant el curs

Si bé és cert que cada vegada més centres opten per una major digitalització precisament per minimitzar els costos, més enllà de la despesa inicial que suposa tornar a l’escola, l’increment dels preus se seguirà notant al llarg del curs. Sobretot perquè moltes famílies paguen un servei de menjador, d’acollida, de transport o activitats extraescolars que també han apujat els preus, entre un 10 i un 30% més.

En el cas d’en Ramón Alonso, de Canovelles, deixar els seus fills al menjador de l’escola és imprescindible. “La meva dona i jo treballem i els avis viuen fora”, comenta. Per això, s’estan plantejant retallar d’altres llocs. Una realitat que afecta altres famílies vallesanes que, com la del canovellí, no poden pagar tot el que pagaven l’any passat. “Ens faria anar amb l’aigua al coll, perquè la situació econòmica familiar ha canviat”, confessa Alonso. Un fet que les administracions tenen en compte i que ha portat a la Generalitat a finançar activitats extraescolars perquè siguin gratuïtes i al Consell Comarcal del Vallès Oriental a repartir més de cinc milions d’euros en ajuts de menjador.

Diners i discriminació

Aquest conjunt de situacions, inevitablement, acaba derivant en actituds discriminatòries i inclús en bullying. I és que, tot i que són moltes les famílies que han de fer un sobreesforç i retallar, hi continua haver-hi d’altres que poden pagar tots els costos del curs sense problema.

En aquesta línia, Cruz pensa que és injust que els nens acabin sent els més perjudicats per la inflació. “No només perquè han de renunciar a activitats tan enriquidores com les extraescolars, sinó perquè també han d’aguantar com els nens que no han de renunciar a res s’enriuen dels que porten un estoig, una motxilla o una llibreta vella”.

Tot plegat, a conseqüència d’una situació econòmica global que cada vegada va a pitjor i que, com no podia ser d’una altra manera, està condicionant l’inici de curs més car de la història. En paral·lel, cada cop són més els qui reclamen que l’educació pública inclogui el material necessari i el compromís de les administracions per assegurar que els diners no siguin un impediment per rebre una educació de qualitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram