Foto cedida

“A mi el que m’agradaria més del món és trobar una feina on pogués innovar”, explica a Línia Vallès Bernat Mañas, un dels participants del taller de restauració de petit mobiliari que ha impulsat la Xarxa LismiVO.

La responsable tècnica del Consell Comarcal i coordinadora d’aquest projecte per a persones amb diversitat funcional, Carme Rodríguez, explica que la iniciativa de restaurar mobles ha nascut gràcies a la col·laboració de les deixalleries de la comarca (en el marc del projecte RNOVA que desenvolupa el Consorci per a la gestió de residus del Vallès Oriental). “Les deixalleries vallesanes ens donen els objectes abandonats que consideren que es poden reutilitzar i nosaltres els donem una altra vida, un altre ús”, diu Rodríguez, que està molt orgullosa de participar en aquest projecte. “És una oportunitat única per a molts joves que tenen diversitat funcional de desenvolupar-se en un àmbit de treball. Aquests tallers tenen molt bona acollida, ja que els participants aprenen valors com l’empatia i la feina en grup a través d’una disciplina que és molt estructurada i sistemàtica (la restauració de mobles)”, apunta Rodríguez.

“Jo vaig patir una parada respiratòria quan era petit i això em va fer estar molt malament durant un llarg temps. Alhora, m’ha deixat conseqüències per a tota la vida”, diu Mañas. Ell sap que l’accident que va patir quan era menut ha provocat que hagi d’afrontar alguns reptes amb els quals no es troba la gran majoria de la població. “A mi els estudis sempre m’han estat més difícils, però tinc la sort que el meu entorn és fantàstic i sempre m’ha donat suport davant de qualsevol vicissitud que se m’ha presentat”, afirma, orgullós, Mañas, que considera que aquest taller de restauració li ha donat “una oportunitat per entrar dins del sector laboral i evolucionar amb la vida”. Aquest vallesà de vint-i-sis anys és un integrant de la Fundació Apadis (Les Franqueses), una associació que des de l’any 1994 es dedica a donar atenció a les famílies i persones amb diversitat funcional de la comarca.

“Tinc la sort que el meu entorn és fantàstic i sempre m’ha donat suport”, diu un dels nois

Una de les membres d’Apadis i responsable del taller de restauració de mobles, Vanessa Flores, explica a Línia Vallès que el projecte està sent un èxit. “Ens pensàvem que aquest any amb la Covid-19 no podríem fer aquesta activitat de formació professional, però per sort hem creat un grup bombolla que està gaudint d’aquest aprenentatge”, comenta Flores, que celebra que la pandèmia no hagi aturat les activitats de formació professional per a les persones amb discapacitat.

En aquest sentit, Flores explica que tots els integrants del taller són de la fundació Apadis. “Altres anys havien pogut participar-hi altres entitats que també fan acompanyament a persones discapacitades, com ara AFADIS Baix Montseny o El Trencadís, però la situació actual ho ha reduït a nosaltres”, lamenta.

MOLT MÉS QUE MOBLES
Segons Flores, una de les principals virtuts d’aquest taller de restauració no és que els alumnes aprenguin a llimar, a polir o a envernissar mobles. “Durant les classes aprenen a resoldre conflictes, treballen la frustració quan un objecte no queda com s’esperaven i l’empatia”, argumenta la integrant d’Apadis, que veu que mitjançant el treball de la fusta aquests nois s’estan construint des d’un altre prisma.

“Jo cada dia vull seguir evolucionant, aprendre coses noves i passar-m’ho bé”, conclou Mañas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram