L’estudi va analitzar nens i nenes d’entre 6 i 14 anys amb diagnòstic d’obesitat. Foto: Arxiu

L’obesitat infantil és una malaltia a l’alça a nivell mundial. Amb l’objectiu d’analitzar aquest problema més a fons, un equip del CAP de la Llagosta va fer un estudi per determinar les causes d’aquesta tendència i va demostrar que els hàbits alimentaris i l’estil de vida dels pares i mares hi juguen un paper decisiu.

Gemma Baulies, pediatra del CAP de la Llagosta i investigadora principal d’aquest estudi, explica a Línia Vallès que més d’un 75% dels pares i mares amb infants obesos tenen excés de pes. “Aquest fet evidencia que la influència de la família és molt important a l’hora de desenvolupar un problema d’obesitat”, concreta.

En aquest sentit, Baulies creu que aquest factor és fins i tot més determinant que la genètica, ja que, per exemple, “si la mare i el pare són sedentaris, difícilment el nen o la nena farà exercici de manera regular”.

L’ORIGEN DE L’ESTUDI
La pediatra comenta que la idea d’engegar aquest estudi, amb l’ajuda del seu equip, va sorgir després de veure com s’incrementaven cada vegada més els casos d’infants obesos al CAP de la Llagosta. “Malauradament és un augment que s’està patint a tot arreu. L’OMS diu que serà la plaga del futur”, especifica.

D’aquesta manera va començar l’anàlisi d’alguns pacients del CAP de la Llagosta d’entre 6 i 14 anys amb diagnòstic d’obesitat. Les mostres es van recollir durant uns mesos i es van coordinar amb les dades dels pares i mares dels infants.

Tot i que Baulies assegura que s’esperaven el resultat que va sorgir de l’estudi, volien comptar amb xifres objectives que donessin veu a aquesta problemàtica. “Aquesta va ser una anàlisi preliminar amb poques mostres però la nostra idea és fer-ho més gran pròximament”, avança la pediatra.

Com a dades complementàries, cal recordar que segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, durant el 2017 es va detectar que el 36% dels infants catalans d’entre 6 i 12 anys patien problemes d’excés de pes, amb una especial incidència en els nens respecte de les nenes.

Mesures bàsiques per lluitar contra l’obesitat infantil

Quan es parla de la influència dels hàbits alimentaris i de l’estil de vida dels pares i mares en el desenvolupament d’un problema d’obesitat en els infants hi ha diferents factors que podrien ser claus per acabar amb aquesta tendència.

Segons la pediatra del CAP de la Llagosta, Gemma Baulies, per la seva consulta passen de manera periòdica nens i nenes que abusen d’aliments poc saludables. “Hi ha molta tendència a menjar massa hidrats de carboni i aliments processats. Ens hem de conscienciar que una dieta basada en aquest tipus de productes pot ser molt perjudicial per a la salut dels més petits de la casa”, explica Baulies.

En aquest sentit, la pediatra posa el focus en el paper dels pares i mares en aquesta tasca, ja que “un nen o nena no pot triar el tipus de dieta que vol seguir”.

D’altra banda, Baulies comenta la importància de portar un estil de vida saludable que inclogui altres aspectes més enllà de l’alimentació, com per exemple fer exercici de manera habitual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram