Sembla que la comarca deixa enrere la crisi econòmica, però els sindicats ho qüestionen. Foto: Arxiu

El Vallès Oriental se situa per sobre de la mitjana catalana en relació a la recuperació econòmica que es va registrar durant l’any passat. Aquesta conclusió s’extreu de l’Anuari Econòmic Comarcal BBVA, el qual atorga a la comarca un creixement del Valor Afegit Brut (VAB) del 3,9%, una xifra que supera el 3,3% que s’estableix com a mitjana catalana.

Segons aquest informe anual, la comarca és la setena amb millors resultats en l’àmbit del creixement econòmic a Catalunya. Les zones que es posicionen per davant del Vallès Oriental són Osona, el Bages, la Cerdanya, el Baix Penedès, el Vallès Occidental i el Maresme. En canvi, les zones que demostren un creixement econòmic més modest són la Ribera d’Ebre, el Pallars Jussà, l’Alt Urgell, el Ripollès i el Solsonès.

A més, l’estudi presenta una anàlisi de la situació per sectors. En aquest sentit, el Vallès Oriental registra un 5% de creixement en la indústria i la construcció.

Seguint aquesta línia, PIMEC Vallès Oriental va presentar la setmana passada un informe sobre els estats comptables de les empreses de la comarca que també aporta resultats positius. En concret, l’estudi determina que entre el 2013 i el 2016, el teixit empresarial del Vallès Oriental es consolida “com un dels grans motors industrials de Catalunya”.

Algunes de les dades més rellevants que s’extreuen de l’informe són que la xifra mitjana de vendes per empresa a la comarca, amb valors que ronden els dos milions d’euros, és clarament superior a la del conjunt de Catalunya. D’altra banda, PIMEC puntualitza que les empreses vallesanes generen internament menys valor afegit en relació amb el conjunt català.

EL CONTRAPUNT
Per la seva part, el secretari general de CCOO del Vallès Oriental, Gonzalo Plata, aporta un punt de vista diferent de la situació i fa una valoració negativa dels dos informes. “És veritat que hi ha una recuperació econòmica però no aporta beneficis al conjunt de la societat treballadora, només a les altes esferes”, opina. Segons Plata, aquest fet ocasiona que “l’atur s’incrementi, tal com va succeir el mes passat, i que se segueixin oferint contractes precaris”.

Aquesta realitat també es va posar damunt la taula durant el Ple sobre l’estat de la ciutat que es va celebrar dimarts a Granollers, on es va dir que havien augmentat els llocs de treball però que la majoria eren de baixa qualitat. Per aquest motiu, es va afirmar que per a la meitat de les famílies de la ciutat és un problema fer front a una despesa inesperada de 750 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram