Un dels actes que es van fer a Granollers. Foto: Twitter (@CUPGranollers)

La comarca va viure amb força l’aniversari de l’1 d’octubre amb concentracions, conferències i altres activitats que tenien en comú el mateix lema: ni oblit ni perdó.

La commemoració de la celebració del referèndum d’independència va començar divendres amb un seguit d’actes com la conferència que va acollir la sala de la Cooperativa de Parets.

La xerrada va comptar amb el testimoni de dues persones que van viure en primera persona les càrregues policials. En concret, es va parlar del cas de Roger Español, que va perdre l’ull a causa de l’impacte d’una bala de goma, i de Jordi Pesarrodona, que va anar a judici per fer-se una fotografia amb un nas de pallasso al costat d’un agent de la Guàrdia Civil.

El cap de setmana va continuar amb altres activitats que van rememorar aquell dia, com les concentracions que es van fer diumenge als col·legis de Granollers on es va votar el passat 1 d’octubre. Els veïns van omplir de desitjos les urnes i després es van llegir en un acte a la Porxada que va comptar amb la participació de desenes de persones.

El mateix dia, però a l’Ametlla, es va celebrar un dinar popular a l’escola Bertí que es va completar amb diferents parlaments sobre els fets de l’octubre de l’any passat. Com a colofó es va projectar un vídeo on Carles Puigdemont es dirigia als veïns i veïnes del poble.

Després d’encendre els motors durant el cap de setmana, la comarca es va bolcar dilluns amb la commemoració de l’1 octubre. Les concentracions més destacades es van celebrar a la Porxada de Granollers, on es van reunir unes 200 persones, i a la plaça Major de Mollet, on també es van aplegar uns 200 veïns amb la intenció de mostrar el seu suport a la república catalana i a la llibertat dels presos polítics i exiliats.

BLOQUEIG DEL CIM VALLÈS
De manera paral·lela, uns 700 membres dels CDR del Vallès Oriental i del Vallès Occidental van bloquejar durant quatre hores les entrades i sortides del CIM Vallès, ubicat a Santa Perpètua de Mogoda. Els manifestants van col·locar pneumàtics als punts d’accés i es van asseure a terra per impedir el pas dels camions i altres vehicles que passaven per la zona.

 

Es bategen nous espais
amb el nom d’1 d’octubre

Alguns municipis van anar més enllà dels actes per commemorar la celebració del referèndum català i van immortalitzar l’efemèride batejant diferents espais públics amb el nom d’1 d’octubre.

Aquest va ser el cas de Caldes, que va inaugurar amb aquesta denominació una plaça al costat del carrer de Font i Boet. A Gualba també es va voler retre homenatge a l’efemèride posant el nom d’1 d’octubre a la pista poliesportiva i, per la seva banda, Batllòria va fer el mateix però a un parc infantil del poble. Santa Eulàlia va optar per instal·lar al recinte exterior de La Fàbrica una placa que recorda el referèndum.

D’altra banda, l’Ajuntament de la Garriga va anunciar durant el darrer Ple municipal que es preguntarà als veïns i veïnes si volen batejar un carrer o una plaça del poble amb el nom d’1 d’octubre. Si la resposta fos afirmativa, la consulta demanaria a les persones que votin si volen prioritzar que el canvi de nomenclatura afecti un espai amb denominació religiosa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram