CCOO ha alertat dels efectes nocius de l’uralita. Foto: Arxiu

La secció d’educació del sindicat Comissions Obreres ha fet una petició al Departament d’Ensenyament del Maresme-Vallès Oriental perquè retirin la uralita que hi ha en diferents centres escolars d’aquestes dues comarques. En particular, al Vallès hi ha nou escoles afectades, de les quals quatre són a Mollet, dues a Canovelles, dues a la Garriga i una darrera a Granollers.

En un comunicat, el sindicat ha assegurat que els seus delegats de prevenció de salut laboral han presentat una instància a Ensenyament on demanen que s’elabori “un calendari de retirada del fibrociment amb amiant dels centres escolars, prioritzant els centres que el tinguin trencat, ja que suposa una exposició a un risc més alt”. El sindicat exigeix “un compromís ferm de l’Administració en la retirada d’aquest material”.

En aquest text, CCOO també diu que des de finals de l’any 2002 està prohibida “la utilització, la producció i la comercialització” d’elements que continguin amiant, però calculen que encara avui hi ha més de 2 milions de tones d’amiant a diferents plaques d’edificis de tota mena, incloent-hi les escoles i altres equipaments.

ELS RISCOS DE L’AMIANT
L’amiant és una fibra que, per les seves característiques com la inflamabilitat o la seva bona resistència tèrmica i a la corrosió, s’ha fet servir sovint en moltes construccions.
Tot i això, des de fa molts anys diferents estudis i investigacions mèdiques han advertit que respirar les partícules que desprèn aquest material poden produir malalties com l’asbestosi (fibrosi als pulmons que pot ser més o menys greu), mesotelioma (un tumor a la pleura) o diferents tipus de càncer, especialment de pulmó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram