La manifestació va començar a l’estació de Granollers Centre i va acabar a la plaça de la Porxada. Foto: Marc Miras

Prop de 200 persones es van aplegar dilluns per commemorar el Dia dels Treballadors. Ho van fer a Granollers, la qual va esdevenir el punt de trobada d’una quinzena d’entitats que han treballat durant un mes i mig per preparar un acte unitari a favor del treball digne. A més de la capital vallesana, altres municipis, com Mollet, també van celebrar l’1 de maig, en aquest cas organitzat per la CGT.

La manifestació granollerina va donar el tret de sortida a l’estació de Granollers Centre i va acabar a la plaça de la Porxada, on diferents persones van llegir quatre textos relacionats amb diversos blocs temàtics, els quals van ser preparats durant les assemblees conjuntes celebrades per les entitats organitzadores. Concretament, van ser Arran, l’Assemblea d’Aturats i Aturades de Granollers, l’Assemblea Llibertària del Vallès Oriental, l’Associació Papers i Drets per a Tothom, Ca l’Enkant, la CNT, la CUP, la Coordinadora d’Aturats i Aturades de la comarca, Embat, Endavant, EUiA Granollers, la Marea Pensionista, Podem Cardedeu, Podem Granollers i SEPC Vallès Oriental.

Els quatre blocs que es van tractar durant els discursos a la Porxada van ser: la dona i el treball, la defensa del territori, el moviment obrer i els serveis públics. “Vam posar èmfasi en la paritat en els llocs de feina i vam parlar del territori i del projecte del Circuit de Montmeló, el qual fa malbé el medi ambient més que donar llocs de treball”, explica a Línia Vallès Raúl Vélez, membre de la Marea Pensionista de Granollers. Des de la CUP també posen èmfasi en el col·lectiu de dones, ja que “ho tenen doblement difícil: pateixen la desigualtat salarial i els sostres de vidre que els impedeixen promocionar més fàcilment”.

A més, en el tercer bloc es va fer un repàs de la història del moviment obrer i de l’origen de l’1 de maig i, finalment, es van abordar temes com la sanitat, l’educació i les pensions com a serveis públics que perillen. “Arran de les retallades, hi ha menys llocs de treball i menys qualitat dels serveis públics”, argumenta Vélez. El membre de la Marea Pensionista afirma també que “el govern espanyol ens enganya quan diu que el sistema de pensions és inviable”, i diu que “la banca vol gestionar les pensions”, mentre que “si fem quatre números, arribem a la conclusió que sí que és sostenible i, fins i tot, millorable, si es fa públicament”.

La CUP celebra que les reivindicacions de l’1 de maig fossin transversals, de manera que “es van visibilitzar totes les lluites” per fer front a la “precarització”. En aquest sentit, destaquen les accions en contra de les condicions laborals dels treballadors del sector carni d’Osona, els quals van assistir a la concentració, i dels representants de l’enllumenat públic de Granollers.

MÉS JOVES I TREBALL CONJUNT
Els organitzadors valoren “molt positivament” la concentració, tot i que des de la Marea Pensionista Vélez lamenta que “crèiem que vindria més gent, però ha coincidit amb el pont i la gent ha preferit fer festa”. De tota manera, tant la CUP com la Marea destaquen que enguany hi ha hagut més presència de col·lectius de gent jove, com Ca l’Enkant, fet que consideren “molt positiu”.

Pel que fa a la manera de treballar, mitjançant assemblees per preparar la jornada, des de la Marea posen èmfasi a dir que “és el primer any que treballem així i és molt bona fórmula”. “Altres anys cadascú llegia el seu manifest i era molt llarg i altres vegades els havíem escurçat massa”, afegeix.

A més, avancen que per a demà dissabte l’esquerra independentista ha preparat un acte comarcal per fer front a “l’explotació laboral i la feminització de la pobresa”. Serà a les dotze a la plaça de Maluquer i Salvador.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram