Concentració veïnal davant dels pisos okupats, aquest dimarts al vespre. Foto: Marc Miras

La Llagosta segueix fent pinya per fer fora els ocupants del bloc de pisos a punt d’estrenar del carrer de Sant Francesc. Els veïns i veïnes que s’hi havien d’instal·lar aviat han viscut una setmana de calvari després de veure, davant dels seus ulls i amb impotència, com sis dels dotze pisos del bloc havien estat ocupats per una desena de persones. Ara, però, segons ha explicat a Línia Vallès l’Ajuntament, “només hi ha una persona i la resta ja ha marxat”.

La pressió veïnal ha estat clau per fer fora la majoria dels ocupants. “De tota manera, la persona que segueix en un dels pisos ha pujat mobles de matinada i sembla que no marxarà, si no és per la força i en mans dels Mossos”, detallen des del consistori.

L’ocupació, a més, no podia haver arribat en un moment pitjor. Durant les dues primeres setmanes de març, aproximadament, s’havien de signar les escriptures i els ocupants van irrompre l’endemà que s’hi instal·lés l’aigua i la llum.

Amb tot, els veïns i veïnes dels pisos nous “no hi poden entrar”, afegeixen fonts municipals. “El jutge ha d’autoritzar el banc (BBVA), el qual és el propietari del bloc, per treure el pany que han canviat els ocupants i verificar que no hi ha ningú”, diuen des de l’Ajuntament, que ha donat suport als veïns afectats des de l’inici.

“Condemnem l’ocupació, ja que no es tracta d’un cas de vulnerabilitat social”, explica a aquest periòdic l’alcalde Òscar Sierra. “Són persones de fora de la Llagosta i algú els ha hagut d’avisar: són màfies que es dediquen a això”, afegeix, i explica que està en constant contacte tant amb els Mossos com amb les persones afectades i la PAH de la Llagosta -que també fa de mediadora-. A més, representants municipals han assistit dia rere dia a les concentracions convocades davant dels pisos ocupats, la darrera de les quals va tenir lloc dimarts.

L’alcalde Sierra explica que ara “estem pendents d’un possible desallotjament exprés”. “El jutge ha de determinar, arran d’una denúncia conjunta dels veïns i el banc, que no es tracta d’un cas d’habitatges buits”, detalla. “Si no ho fa, això es podria allargar fins a un o dos anys per solucionar-se”, lamenta, i recorda que “l’Ajuntament està oferint assessorament jurídic i suport psicològic als veïns afectats”.

Un dels casos és el de l’Ana Mercedes López, la qual viu amb la seva família a casa de la seva sogra mentre espera que es resolgui la complexa situació. “El banc no ens ha dit res i tot està aturat”, explica. “Segons el previst, havíem de signar el contracte d’arres la setmana passada, però no vam poder”, lamenta, i avança que possiblement aquesta tarda es tornaran a concentrar davant dels pisos per fer més pressió.

Un altre cas és el d’un dels fundadors de la PAH local. “Ells sí que han fet el contracte d’arres”, detalla José Antonio Tudela, portaveu de la plataforma a la Llagosta. “Nosaltres donem suport a què s’ocupin pisos buits de bancs, però no habitatges amb propietaris”, remarca, i apunta que “els ocupants ens han dit que no sabien que hi havia propietaris emparaulats”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram