Diversos ajuntaments i col·lectius del territori estan en peu de guerra contra les hipoteques “abusives” i han donat llum verda, a través dels seus Plens municipals, a mocions a favor dels afectats per aquests casos.

Un dels consistoris que s’ha sumat a la iniciativa és el de Mollet. Fonts municipals expliquen a aquest periòdic que “en aquests moments l’Ajuntament ja orienta i assessora les persones afectades per les clàusules sòl i l’Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH)”. Mollet ho fa des del Servei d’Intermediació en Deutes d’Habitatge (SIDH) i l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). Segons asseguren, també estan “en contacte permanent”  amb el Col·legi d’Advocats del Vallès Oriental. A través d’aquests serveis, l’Ajuntament “facilita als sol·licitants les eines que cal per fer les seves reclamacions”. “En aquests moments l’OMIC rep dues consultes diàries”, diuen.

Un altre municipi que s’hi ha sumat és Santa Perpètua de Mogoda, on el Ple de gener ha aprovat per unanimitat oferir serveis gratuïts en l’àmbit hipotecari, com es fa a Mollet. També hi ha “la possibilitat de signar un acord de col·laboració per a la defensa jurídica d’aquestes persones amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell”. El consistori perpetuenc assegura que està estudiant aquesta opció.

A tot això se suma l’entrada en vigor del Reial decret 1/2017 del 20 de gener, amb el qual s’apliquen “mesures urgents” en matèria de clàusules sòl i s’estableix un procediment de reclamació extrajudicial, gratuït i voluntari, perquè els consumidors puguin recuperar els imports pagats indegudament.

Però, què és una clàusula sòl? Es tracta de la part fixa d’interessos (entre el 3 i el 5%) que cal pagar en una hipoteca, encara que caigui l’Euríbor -l’indicador de referència dels bancs europeus-. D’aquesta manera, els bancs apliquen sempre l’interès més alt. Davant la davallada històrica de l’Euríbor des del 2012, les hipoteques amb clàusules sòl no se’n poden beneficiar i els clients poden arribar a pagar uns 100 euros mensuals de més.

CAL RECLAMAR
Un dels col·lectius que estan compromesos amb l’assessorament sobre clàusules sòl és el Col·lectiu Ronda. Dijous passat, va oferir una xerrada a Granollers que portava per títol Podem recuperar tots els diners. Durant l’acte van explicar com cal procedir per interposar una demanda, “ja que els bancs no abonaran els diners indegudament cobrats sense que hi hagi una reclamació per part del client”.

De fet, a Granollers es va dictar fa poc una de les primeres resolucions a favor d’una clienta. Els jutjats granollerins van dictar una sentència a favor d’una veïna de Cardedeu, a la qual el seu banc (Catalunya Caixa-BBVA) li haurà de retornar els diners de la clàusula sòl d’una hipoteca del 2010.

LA SENTÈNCIA EUROPEA
El retorn de les clàusules sòl que es considerin abusives per part dels bancs espanyols als seus clients s’aplica arran d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del desembre passat. Una sentència que determina que els bancs hauran de retornar tots els diners des de l’inici del préstec, i no només des del maig del 2013, tal com ho havia dictaminat el Tribunal Suprem espanyol.

Segons expliquen des del Col·lectiu Ronda, la sentència espanyola “contravé els principis del Dret Comunitari”, tal com ho determina el TJUE. Davant d’això, els bancs espanyols “estan obligats a seguir el criteri del TJUE i, en cas de nul·litat de la clàusula sòl, la devolució dels diners ha de ser íntegra”. “Milers de sentències de jutjats espanyols reiteren el caràcter abusiu de la clàusula sòl en la pràctica totalitat dels casos”, afegeixen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram