Trencar barreres i estereotips. Aquest és l’objectiu de les activitats programades a la comarca entorn del Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre). Així, diversos municipis del Vallès Oriental han sumat esforços per apropar les malalties mentals a la població, les quals “afecten una de cada quatre persones”, segons dades del consistori granollerí.

L’estigmatització d’aquest tipus de malalties és un dels principals problemes a combatre. “Hi ha gent que pateix malalties mentals i les viu d’amagat com, per exemple, la depressió”, explica en declaracions a Línia Vallès Maria del Mar Sánchez, regidora de Salut Pública, Serveis Socials i Igualtat de Granollers. “A la gent no li agrada parlar-ne”, lamenta.

La regidora recorda que a Granollers fa temps que es treballa en aquest àmbit. La ciutat forma part de la Taula per la Salut Mental, en la qual participen entitats, administracions locals, serveis assistencials, usuaris i associacions de malalts mentals, entre altres. L’objectiu de la Taula, diu, “és abordar la salut mental de manera més global”. La regidora explica que es tracten temes relacionats amb la prevenció, els dispositius i les necessitats del territori, entre altres.

Fins ara, s’han celebrat diverses taules rodones i de debat. Una d’elles va ser el 5 d’octubre, centrada en l’adolescència, la qual també va servir d’inauguració de l’Aula de Salut de Granollers. El dia 10 es va representar l’obra de teatre El gallo dormilón a la sala Tarafa i més tard la Biblioteca Roca Umbert va acollir un debat sobre salut mental i el món laboral. Diumenge se celebrarà una caminada pels volts de Granollers, seguida d’una botifarrada i altres actes. A més, fins al 29 d’octubre la Roca Umbert acull una mostra dels cartells de l’edició d’enguany.

AJUT A LA INSERCIÓ LABORAL
En altres poblacions, com Mollet, també es fa una tasca activa en l’àmbit de la salut mental. Des del 2002 el consistori molletà compta amb un programa d’inserció laboral de persones desocupades que pateixen trastorns d’aquest tipus. Ho fa a través de l’Oficina Tècnica Laboral (OTL), gràcies a la qual s’han inserit 16 persones aquest any.

 

Els trastorns més comuns 
són l’ansietat i la depressió

Què s’entén per malaltia mental? Quins són els trastorns més freqüents en la nostra societat? Quines mesures s’haurien de prendre per acabar amb l’estigmatització?

Aquestes són les preguntes més freqüents que sorgeixen quan es parla de salut mental. Roser Nadal, professora de l’Institut de Neurociències de la Unitat de Psicobiologia de la UAB, explica a Línia Vallès que una malaltia mental és “un trastorn principalment de les cognicions, les emocions i motivacions que pateix un subjecte com a conseqüència d’una alteració en el funcionament del seu sistema nerviós”. Roser Nadal detalla que les malalties mentals més freqüents són la depressió i l’ansietat, a més de l’addicció a drogues, la psicosi o la hiperactivitat. De fet, destaca que “es preveu que la depressió sigui la causa número 1-2 de patiment al món el 2030”.

Nadal creu que s’ha de lluitar contra l’estigmatització des de les escoles i la investigació. “S’han de tractar les malalties mentals com a malalties del sistema nerviós i tenir clar que són com qualsevol altra malaltia que afecti algun altre sistema”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram