Una imatge històrica del circuit. Foto: Miquel Rovira

L’emblemàtic, i no exempt de polèmica, circuit de Montmeló està d’aniversari. Dissabte passat va fer 25 anys i ho celebrarà aquest vespre amb un sopar multitudinari que tindrà lloc a la recta del circuit. Dues hores abans, TV3 emetrà un programa especial dedicat a l’efemèride.

Les instal·lacions es van inaugurar el 10 de setembre de 1991 en uns terrenys que comprenen els termes de Montmeló, Granollers i Parets. El 29 de setembre d’aquell any el circuit ja acollia el 35è GP d’Espanya de F1.

Tot i que es va estrenar aleshores, dues dècades abans el Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) ja va llançar a l’aire la idea de substituir el circuit de Montjuïc per un altre. Montjuïc estava desfasat i no comptava amb unes bones condicions de seguretat -el 1975 va haver-hi un accident en què van morir cinc persones durant el GP de F1-.

L’any 1987 el RACC va comprar els terrenys on ara s’assenta el circuit i dos anys més tard s’aprovava el Pla especial Circuit Permanent de Velocitat de Catalunya. De tota manera, no va ser fins fa set anys que es va començar a redactar l’actual Pla Director Urbanístic (PDU) de la zona, aprovat a finals del 2015. Un PDU que ha aixecat polèmica des de l’inici.

La plataforma No ens vendreu la moto, formada per diversos col·lectius de la zona, va portar el PDU als tribunals fa uns mesos. Critiquen l’impacte social i mediambiental, a més de la manca de participació que ha tingut el territori en la concepció del megaprojecte, el qual preveu transformar 540.000 metres quadrats a la zona i convertir el circuit en un pol d’activitat econòmica, tant comercial com d’oci.

Des de l’Ajuntament, però, sempre han defensat el projecte. L’alcalde Antoni Guil sosté en declaracions a Línia Vallès que “s’ha fet en consens amb el territori” i que “l’impacte econòmic respecta el medi ambient i genera ocupació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram