Les entitats sobiranistes de la comarca aposten per ser presents a peu de carrer i propagar el discurs independentista de forma molt propera. Foto: Arxiu

D’aquí a nou dies, durant la mobilització per la Diada Nacional, l’independentisme té una nova prova per demostrar la seva força arreu de Catalunya. També al Vallès Oriental, on els partidaris de la independència creixen dia rere dia. Així ho corroboren les dades recollides pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat i així ho afirmen els representants de les principals entitats sobiranistes, com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural o Súmate.

Segons les darreres enquestes del CEO, actualment gairebé el 40% dels vallesans està a favor de la independència. Una dada que el coordinador de l’ANC a Granollers, Adolf Belio, fa valdre, alhora que la compara amb el nombre d’afiliats a la seva entitat. “Ara tenim uns 300 socis, però cada mes s’incorporen nous afiliats, cosa que ens demostra que l’independentisme està viu a Granollers”, afirma. Una opinió que comparteix la presidenta d’Òmnium Cultural al Vallès Oriental, Remei Picart, la qual destaca que en el cas de la seva entitat s’ha passat dels 1.000 afiliats a la comarca l’any 2012 als 3.000 d’ara: el nombre s’ha triplicat en 4 anys.

Xifres a part, la mobilització de l’Onze de Setembre pot ser, de nou, un bon termòmetre dels suports sobiranistes al Vallès Oriental, en un moment en què a l’agenda política catalana hi apareix en vermell el dia 28 de setembre. Serà aleshores quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament, a la qual ell mateix ha supeditat la continuïtat del procés sobiranista.

El Parlament ja va aprovar al juliol incloure un “mecanisme unilateral de participació” que obre la porta a tirar pel dret en la ruptura amb l’Estat espanyol. Això sí, les entitats independentistes són conscients que per això cal eixamplar la base i sumar més múscul.

ARGUMENTS PRÀCTICS
El coordinador de l’ANC a Granollers remarca que al Vallès Oriental estan fent, sobretot, la funció d’explicar la realitat que viu el país. “No convencem ningú, simplement els expliquem on estàvem fa uns anys i cap a on anem”, destaca Belio. Aquesta tasca la fan a través de diferents xerrades i col·loquis informatius que “cada vegada registren més afluència de públic”. “El que està clar és que, si volem un país més just, amb un govern més just, ens hem de separar d’Espanya, perquè l’Estat espanyol ens està tallant la llibertat”, sentencia.

En una línia similar es mou la presidenta d’Òmnium Cultural al Vallès Oriental, la qual afirma que, malgrat que la gent “ja ha madurat molt políticament parlant”, cal mantenir el treball de base per seguir “explicant les veritats i continuar traient la por a la gent”. Un discurs, diu Picart, que és imprescindible perquè “els vallesans no perdin la referència d’on venim i cap a on anem”.

Per la seva banda, el coordinador territorial de Súmate, Manuel Bueno, explica que als diferents municipis de la comarca estan treballant amb “missatges rotunds per a molta gent de barris castellanoparlants que encara no sap que la República Catalana significarà una millora social considerable”, i remarca que estan intentant “arribar a tothom”. “No pararem de trepitjar carrer, d’anar als barris, de parlar amb la gent per dir-los que l’Estat actual és el causant, per exemple, de no poder pagar ajudes a la llum o a l’habitatge perquè ho impugna tot”, argumenta Bueno.

Des que van implantar-se a la comarca, afegeix, “s’ha avançat força en zones tradicionalment contràries a l’independentisme”. Aquest, conclou, és “el camí a seguir”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram