Fragment de la declaració d’independència. Foto: Ajuntament

Tot i que potser pocs ho saben, el municipi va viure el seu particular dia de la independència dimarts passat. El 30 d’agost del 1936, en el marc de la guerra civil, el Comitè Revolucionari Antifeixista local va declarar la independència de la Llagosta, que fins a aquell moment formava part de Sant Fost.

Segons els historiadors, aquest va ser el primer pas perquè la ciutat se segregués de la localitat veïna, una acció que es va fer efectiva mesos després, en concret el 24 de novembre del 1936, quan es va constituir el primer ajuntament de la Llagosta.

El Comitè Revolucionari va fer l’agost del 36 la corresponent sol·licitud a la Generalitat, després de les demandes del grup de veïns de l’aleshores barri santfostenc. El conseller d’Interior de l’època i futur president del govern català durant la Transició, Josep Tarradellas, va signar la declaració independentista la qual, dies després, va sortir publicada al butlletí oficial de la Generalitat.

A l’esmentada declaració, els llagostencs van posar de manifest la seva llunyania de Sant Fost, “de sis o set quilòmetres”, i la necessitat d’haver de travessar Santa Perpètua, Mollet i Martorelles per tal d’arribar-hi, ja que el Besòs actua de barrera. Per aquests motius, i “disposats a defensar les llibertats dels pobles de Catalunya i la República”, els llagostencs van declarar la seva independència.

TRAVES DEL FRANQUISME
Tot i que la Generalitat va acceptar la declaració independentista, amb la victòria nacional a la guerra civil la segregació va ser anul·lada. Tanmateix, la Llagosta aconseguiria la seva llibertat definitiva el 1945.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram