El Vallès Oriental és la comarca de la regió metropolitana de Barcelona que més creix en nombre de població. Foto: Arxiu

Contra tot pronòstic, el Vallès Oriental és la comarca de la regió metropolitana que més va créixer en població l’any passat, fins a arribar als 403.623 habitats, 634 (0,16%) més que l’any 2013. Tot i que l’augment de població és moderat, la comarca viu una dinàmica diferent de la que registra el conjunt de Catalunya (amb una reducció de la població del 0,46% respecte del 2013) i la Regió Metropolitana de Barcelona (on el nombre d’habitants decreix un 0,29%).

Entre el 1998 i l’any 2014 la població del Vallès Oriental ha crescut un 36,6%, passant dels 295.399 habitants als 403.623 actuals, amb una etapa d’elevats creixements interanuals (per sobre del 2% i del 3%) entre els anys 1999 i 2006. Però durant el 2007 i 2010, de la mateixa manera que va passar a tot el país, l’evolució demogràfica va viure una frenada, i tot i que els demògrafs de l’Idescat comencen a parlar d’estancament, el que és cert és que la població de la comarca no deixa de créixer. 

El Vallès Oriental és una de les cinc comarques que no perden població, conjuntament amb el Maresme (+0,11%), el Vallès Occidental (0,07%) i l’Alt Penedès (+0,02%). En la banda oposada hi ha l’Alta Ribagorça (amb una caiguda del 5,47%), la Cerdanya (-3,04%), el Montsià (-2,74%) i la Ribera d’Ebre (-2,34%).

Pel que fa a l’àmbit municipal, en valors relatius la població vallesana creix de manera destacada als municipis petits i mitjans com Granera, on hi ha un 5,26% més d’habitants que l’any 2013, i el Montseny, amb un creixement del 3,75%. Si parlem de valors absoluts, cal destacar l’increment en 177 habitants del municipi de Granollers, els 176 de la Garriga, els 165 de Cardedeu, els 153 de Parets i els 127 de Sant Fost de Campsentelles.

ELS MOTIUS
Segons els demògrafs de l’Idescat hi ha diferents motius pels quals es produeix aquesta diferència de dinàmica entre el creixement del Vallès Oriental i el de la resta de les comarques del país. Una de les principals explicacions asseguren que recau en la localització de la comarca i el preu dels habitatges. Així doncs, segons els experts, “que la comarca estigui tan a prop de Barcelona i que a la capital catalana els preus dels pisos siguin molt més elevats que als municipis de la regió metropolitana han fet que la gent decideixi traslladar-se a viure al Vallès Oriental”. A més, afegeixen, “cada vegada és més comú que els ciutadans busquin viure en llocs que els allunyi de l’estrès de les grans ciutats i la comarca els dóna una qualitat de vida que potser no tenen a Barcelona”.

Tot i això, i tenint en compte la dinàmica de reducció del nombre de naixements dels darrers anys i la pèrdua de població immigrant, els demògrafs preveuen que en els pròxims anys “el Vallès Oriental deixarà de créixer” i continuarà la dinàmica a la baixa que s’està produint des de l’any 2010 a gairebé totes les comarques de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram