Tot i que perd suports, el PSC segueix sent la força més votada al Vallès Oriental. Infografia: Línia Vallès

El PSC ha tornat a ser la força política més votada al Vallès Oriental, tot i que CiU segueix sent la formació que més regidors ha obtingut a la comarca –128 en total–. Davant d’això, la lectura electoral dels socialistes no pot ser bona, ja que els ciutadans els han tret part de la confiança que dipositada en ells.

Amb tot, el PSC serà majoria al ple del nou Consell Comarcal, el qual estarà format durant aquest mandat per només per 39 municipis a causa de la sortida de Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja cap al Moianès. Així doncs, el Consell Comarcal del Vallès Oriental quedarà integrat per nou consellers del PSC, vuit d’ERC, vuit de CiU, quatre d’ICV-EUiA, dos de la CUP –que obté per primera vegada representació en aquest ens–, un del PP –que en perd dos–, i un de Ciutadans, que també s’estrena al consell.

ERC ha estat la gran sorpresa d’enguany, ja que per vots es converteix en la segona força al Consell Comarcal per davant de CiU –tot i que es queden amb el mateix nombre de consellers, vuit–. Els republicans, d’aquesta manera, doblen el nombre de representants i passa dels quatre de 2011 als vuit d’enguany.

En referència als vots, les eleccions a la comarca les ha guanyat el PSC, que suma 39.135 sufragis i perd uns 4.000 respecte de 2011. ERC dobla els vots i arriba als 31.448, un resultat històric. Per la seva banda, CiU passa a ser la tercera força amb 30.165 vots, perdent més de 5.000 suports. ICV-EUiA manté registres molt similars als del 2011, amb 19.930 vots i la CUP es converteix en la sisena força de la comarca, tot i que es presentaven a un nombre reduït de municipis i no els ha comptabilitzat els vots d’alguna de les candidatures de les quals formaven part. La patacada més important se l’ha emportat el PP, que perd més de 5.000 vots respecte de 2011 –obté 9.510– i s’encalla com a cinquena força al Consell Comarcal, tot i presentar-se a tots els municipis.

Ciutadans, per la seva banda, ha assolit 7.266 vots, uns 6.000 més que fa quatre anys, i per primera vegada entra a formar part del Consell Comarcal.

Respecte al nombre de regidors als consistoris de la comarca, CiU segueix sent la força que més n’ha aconseguit aquest 2015, 128, davant dels 114 d’ERC i els 104 dels socialistes.

En aquestes eleccions la comarca ha viscut la reedició de set majories absolutes. Al contundent resultat del PSC a Granollers, s’ha de sumar l’èxit de CiU a Aiguafreda, el d’ERC a Caldes de Montbui, Llinars i Sant Feliu de Codines, el del PSC a Canovelles i el d’ICV-EUiA a Montornès. Tots ells han obtingut un clar suport dels ciutadans per seguir governant sense la necessitat de pactar amb cap altre partit.

Amb tot, la comarca també ha viscut un canvi de tendència on el PSC i CiU són els més perjudicats enfront dels nous partits, que guanyen força. Un dels casos més destacats és Mollet, enclavament socialista a la comarca, on la candidatura de Canviem ha empatat a regidors amb el PSC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram