El Vallès Oriental, referent en la recollida selectiva neta. Foto: Arxiu

El reciclatge és una de les solucions a la contaminació. En els darrers temps, la conscienciació dels ciutadans ha augmentat molt i prova d’això són les darreres dades sobre els residus municipals fetes públiques per la Generalitat.

Segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el Vallès Oriental és la segona comarca de la Regió Metropolitana de Barcelona amb l’índex més alt de recollida selectiva neta de residus (32%), només per darrere del Baix Llobregat (32,26%). Així doncs, la comarca supera la mitjana de Catalunya (30,8%). En l’àmbit local, el Vallès Oriental passa per davant de les altres comarques, ja que els municipis que millor separen els seus residus són Sant Pere de Vilamajor (78,48%), Aiguafreda (72,11%), Gualba (67,64%) i Tagamanent (66,63%).

L’any 2013 es van generar a Catalunya 3.588.822 tones de residus municipals, xifra que suposa un 4% menys que l’any 2012. A la Regió Metropolitana de Barcelona, la xifra va ser de 2.202.537 tones, un 2,92% menys que l’any anterior. Pel que fa a la generació de residus per càpita, a Catalunya s’ha reduït en un any a 1,35 quilograms per habitant al dia, mentre que el 2012 la xifra era de cinc grams menys. Les xifres del 2013 són les mateixes que hi havia el 1997. A la Regió Metropolitana, s’ha situat en 1,23 quilograms per habitant al dia.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, valora de manera molt positiva aquestes dades, però recorda que “encara queda molt per fer”.

OBJECTIU: 70% DE RECICLATGE
La Unió Europea també està molt conscienciada en temes de reciclatge i recentment ha proposat que els diferents països i regions europees arribin a reciclar el 70% dels residus l’any 2030. Una mesura que molts països han considerat “una mica ambiciosa”.

En aquest sentit, Josep Maria Tost, assegura que “tot i que Catalunya encara està una mica lluny d’aquestes xifres, si realment s’acorda aquesta mesura, s’haurà de fer un esforç per aconseguir-les” i remarca que “ara per ara anem per bon camí”.

El Consorci, guardonat per la seva gestió de residus

El projecte RENOVA, impulsat i dinamitzat pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, amb la col·laboració del Consell Comarcal, ha rebut el Premi Ciutat Sostenible en la categoria de Gestió de Residus.

Aquesta iniciativa combina la sostenibilitat ambiental i la sensibilitat social, mitjançant la inclusió laboral de persones amb discapacitat en la recuperació d’objectes de segona mà que provenen de la xarxa comarcal de deixalleries.

El president del Consorci de Residus del Vallès Oriental, Joan Castaño, afirma a Línia Vallès que “no som conscients que hi ha coses que llancem que tenen un valor potencial, perquè es poden tornar a utilitzar”.

Aquest ja és el dotzè any consecutiu que la Fundació Fòrum Ambiental atorga aquests premis com a reconeixement als municipis i ens locals supranacionals de l’Estat que hagin apostat per projectes i actuacions adreçades a potenciar la sostenibilitat.

Aquesta és la primera vegada que el Consorci de Residus del Vallès Oriental rep aquest guardó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram