Els vallesans han demanat un 50% més de beques menjador que l’any passat. Foto: Arxiu

La crisi no fa diferències entre adults i infants i això s’observa en el nombre de sol·licituds de beques menjador que demanen les famílies. Segons les dades del Consell Comarcal, òrgan que tramita les peticions que paga el Departament d’Ensenyament, la demanda d’aquest tipus d’ajudes per al curs 2014-2015 al Vallès Oriental ha augmentat prop d’un 50%. En total, s’han rebut 6.419 peticions, però la Generalitat n’ha concedit menys de la meitat (2.798), de les quals només el 5% (134) cobreixen la totalitat del preu del menú diari.

Des del Consell Comarcal asseguren que aquestes xifres encara no són definitives, perquè l’entitat disposa d’una partida de 320.000 euros per tal de concedir nous ajuts o complementar-ne alguns que no arriben a la totalitat del preu. El Consell té pendents de decidir 648 peticions.

CANVIS EN ELS REQUISITS
Enguany, la manera de distribuir els ajuts ha canviat. Tot i que la quantitat econòmica que destina la Generalitat a aquestes beques és la mateixa que l’any passat, al voltant d’1.700.000 euros, s’han unificat els criteris de concessió que fins ara depenien de cada consell comarcal i s’han reduït els tipus d’ajuts. El curs anterior hi havia quatre modalitats que anaven dels 4,25 als 6 euros diaris en funció de cada demanda. Aquest any, només s’han concedit unes ajudes que cobreixen el 100% del cost (6,20 euros) i altres que només cobreixen el 50% (3,10). A l’hora d’adjudicar les beques menjador, aquest curs només s’han tingut en compte que es complissin els requisits econòmics, mentre que altres anys també es valoraven les circumstàncies socials de les famílies, cosa que no ha agradat ni al Consell Comarcal ni als ajuntaments vallesans.

La regidora de Serveis Socials de Granollers, Maria del Mar Sánchez, afirma que “ha quedat fora gent que fins ara gaudia de la beca, perquè no s’ha valorat la part social”. En aquest mateix sentit, la regidora de Serveis Socials de Mollet, Ana Maria Díaz, critica que “la Generalitat s’ha omplert la boca de dir que cap nen es quedaria sense beca i finalment no ha estat veritat”.

Els ajuntaments també donen beques menjador

Els ajuntaments denuncien que els diners destinats a beques menjador de la Generalitat no s’ajusten a la realitat dels ciutadans dels diferents municipis. Per això, bona part dels pressupostos dels diferents consistoris contemplen una partida dedicada a aquests ajuts.
En el cas de Granollers, tot i que encara no saben quants diners destinaran a les beques menjador del curs 2014-2015, ja calculen que l’import podria ser superior al de l’any passat.

Pel que fa a Mollet, l’Ajuntament destinarà més de 200.000 euros a complementar i concedir nous ajuts a 317 famílies que complien els requisits per demanar la beca però que no l’han rebuda per manca de pressupost del govern català. La regidora de Serveis Socials de Mollet, Ana Maria Díaz, remarca que “només s’han donat mitges beques i això ha fet que Mollet hagi hagut de fer un esforç més gran per poder donar resposta a les famílies”.

Altres municipis de la comarca, com Bigues i Riells, Cardedeu o Parets, també han hagut d’augmentar les seves partides per a aquests ajuts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram