Els pressupostos de l’Estat no contemplen cap partida per executar el desdoblament de la línia R3. Foto: Arxiu

El desdoblament de la línia de tren Barcelona-Vic no serà una realitat, almenys durant el 2015. El govern espanyol s’ha fet enrere en les seves promeses i torna a oblidar la doble via de la línia de tren entre Montcada i Reixac i la Garriga.

La setmana passada, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el president del Congrés, Jesús Maria Posada, van presentar uns pressupostos per a l’any vinent que no inclouen cap partida específica per iniciar les obres, ni tampoc per avançar en la planificació del desdoblament després que el Ministeri de Foment encara no hagi convertit en projecte executiu l’estudi informatiu que es va presentar el 2008.

Els pressupostos del 2014 van eliminar totalment el projecte del desdoblament. Per això, i davant de l’impossibilitat de portar a terme l’obra de manera íntegra, el Ministeri de Foment es va comprometre a fer un “desdoblament parcial”. Fa un any, la ministra Ana Pastor assegurava que les obres començarien “aquesta legislatura”, una promesa que no es complirà.

En un principi es preveia fer tres trams de doble via, dos al Vallès Oriental, entre Montcada i la Garriga, i un tercer a Osona, entre Centelles i Tona, que suposarien una inversió de 60 milions d’euros, una xifra 13 vegades inferior a la del projecte complet. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s’ha mostrat indignat perquè finalment això tampoc es farà i assegura que “es posa en risc la recuperació econòmica i, de nou, discrimina clarament Catalunya”.

LA MENOR INVERSIÓ EN 17 ANYS
Els pressupostos de l’Estat per al 2015 només destinen un 9,5% de les inversions a Catalunya. La xifra queda molt lluny del 19% de l’aportació del PIB català a l’economia espanyola i es converteix en la menor inversió que es fa al territori català en els últims 17 anys.

Així doncs, durant l’any vinent el govern espanyol destinarà 1.072 milions d’euros a Catalunya, dels quals 1.022 provenen de Foment i Agricultura i els altres 50 de la resta de ministeris.

Espanya oblida les inversions pendents a la comarca

Els pressupostos espanyols per al 2015 s’han oblidat completament de les inversions pendents de l’Estat amb la comarca. Prova d’això és que en el document presentat la setmana passada a Madrid no hi figura cap partida per fer la primera fase de la urbanització de la llosa del túnel ferroviari de Montmeló, per exemple.

Aquests comptes tampoc contemplen el soterrament de les vies de tren al seu pas per Mollet i Granollers i també obliden la planificació de la nova estació de mercaderies de la Llagosta o la partida genèrica per a terminals de mercaderies enguany o en els tres pròxims anys. Diverses mostres de l’oblit estatal envers la comarca.

Des de CiU ja han anunciat que presentaran totes les esmenes possibles per aconseguir “totes les inversions que el Vallès Oriental es mereix i que fa molt de temps que està esperant”, mentre que fonts del PSC recorden que aquests pressupostos “són pitjors que els de l’època Aznar i Cascos”. De crítiques no n’han faltat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram