Biblioteca de Granollers. Foto: Ajuntament

Des del mes d’agost, les biblioteques han de pagar un cànon als autors pel préstec de les seves obres. Així ho recull el reial decret aprovat a finals de juliol pel govern espanyol.

La mesura ve imposada per una directiva de la Unió Europea i estableix que s’hauran de pagar 0,05 euros per cada persona que hagi utilitzat el servei de préstec bibliotecari en l’últim any. A més, fins a l’1 de gener del 2016 es pagaran 0,16 euros per cada obra adquirida per la biblioteca i a partir d’aquesta data s’aplicaran 0,004 euros per cada títol amb drets d’autor que s’hagi prestat al llarg de l’any. Només en queden exempts els municipis de menys de 5.000 habitants, el préstec per a persones amb discapacitats, la consulta de documents in situ i les biblioteques integrades en les institucions docents del sistema educatiu espanyol.

Les biblioteques de tot el país ja han mostrat el seu desacord amb la nova mesura i ICV-EUiA de Granollers reclama que es retiri el decret i que hi hagi una remuneració digna als artistes i l’accés universal a la cultura. Segons el seu portaveu, Josep Casasnovas, el pagament del cànon anirà directament lligat a una reducció de les partides destinades al foment de la lectura, a la millora de les instal·lacions o a l’adquisició de nous exemplars per part de les biblioteques, i considera que “s’equivoca qui creu que les biblioteques són un enemic econòmic dels artistes, ja que precisament és on aquests arriben a un gran volum de població que possiblement no els coneixeria sense elles”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram