Vostè va dir fa uns mesos que Granollers era una ciutat sense nord. Per què?
Perquè ens trobem al final d’una etapa, amb un govern socialista que només es limita a gestionar el dia a dia, fins i tot, amb un cert caràcter d’improvisació. Granollers necessita una nova visió que pensi quina ciutat es vol en un futur.

Es veu capaç de fer-ho vostè?
No és que jo em vegi capaç de recuperar el nord de la ciutat, sinó que crec que des de CiU som capaços de vestir un projecte polític i de tenir l’equip de persones adients per portar-lo a terme. És bo que sapiguem fer autocrítica i dir que, potser, en alguns moments a CiU li ha faltat alguna cosa per acabar de connectar amb els ciutadans i oferir a la ciutat el que ens demana. Nosaltres estem en deute amb Granollers i ara, que el projecte de Mayoral està esgotat, és un bon moment per fer el canvi.

Per què diu que el projecte polític de Mayoral està esgotat?
Perquè ningú té constància que tingui cap iniciativa que vagi més enllà d’aquesta legislatura. En el cas que els socialistes tornessin a guanyar les municipals, no tenim ni idea del que ens oferirà el seu projecte. On més s’observa aquesta mancança és en els temes urbanístics. Només tenen el cobriment de les vies del tren i, en aquest sentit, no-saltres som molt escèptics.

De fet, fa uns dies vostè va dir que el projecte no era viable…

No és que jo no el vegi viable, és que el mateix govern constata que no ho és, perquè el volien finançar amb les plusvàlues d’unes promocions d’habitatges que encara estan per fer. Nosaltres ja vam dir que, amb la crisi econòmica, aquesta mesura no seria possible. No ens van fer cas, es van complir les nostres prediccions i ara plantegen requalificar l’estació de mercaderies perilloses, la qual cosa no poden fer.  Per tant, l’únic projecte amb una visió de ciutat a llarg termini no és viable.

I què s’hauria de fer perquè fos viable? Tenen alguna fórmula?
Ara podríem dir que tenim una idea meravellosa per fer-lo viable, però nosaltres plantegem una nova manera de fer política i de vegades s’ha de dir que no. No ens agrada fer volar coloms. Seguim pensant que es tracta d’un projecte molt interessant per la ciutat, perquè integra urbanísticament Granollers, però potser ens ho hem de plantejar a llarg termini.

Com definiria la relació de diàleg de CiU amb el govern de Mayoral?

La relació de diàleg és correcta, però la concreció per fer coses conjuntes és precària. Nosaltres sempre hem intentat fer propostes. No hem fet una oposició destructiva. El govern socialista té una manera de fer les coses especial: ells escolten les nostres propostes, les guarden al calaix i quan ha passat un temps i la gent s’ha oblidat que la proposta venia de l’oposició, la treuen, se l’apropien i es pengen la medalla.

Fa poc que s’ha fet el tercer pla de xoc. Malgrat que l’oposició va votar-hi a favor, quines mancances li troba?
Evidentment, aquestes mesures s’han de fer, però no deixa de ser un pegat. Estem a favor de fer un pla de xoc, però no únicament orientat a pal·liar les situacions que provoca la crisi, sinó a intentar evitar que se’n produeixin de noves. Hi hem votat a favor perquè entenem que actualment la gent ens demana que sapiguem posar-nos d’acord amb aquestes coses i hem cedit, però volem que es pensin mesures estructurals que permetin revertir la situació actual.

L’altre dia vostè deia al seu blog que el govern municipal no s’arrisca amb projectes transgressors. Quins proposa CiU?
És cert, no arrisca. Sobretot pel que fa a urbanisme. L’exemple el tenim amb la reforma del carrer Girona, on només s’han arreglat les voreres i el paviment i s’han canviat quatre bancs i fanals. Compleix la seva funció de reforma, però nosaltres no l’hauríem fet així.
Com l’haurien fet?
Tot i que compartim la idea de convertir el centre de Granollers en una illa de vianants, pensem que això crea un problema de mobilitat. La reforma del carrer Girona hauria d’haver estat una oportunitat per repensar la mobilitat de la ciutat i fer-la servir per alliberar trànsit. Això no s’ha fet així, perquè es pensava realitzar una vegada acabat el cobriment de les vies del tren i el trasllat del camp de futbol. Com que no ha estat possible i necessitaven un projecte abans que acabés la legislatura, s’ha fet de forma precipitada. Nosaltres demanàvem una rotonda al final del carrer Girona, amb Francesc Ribes, però s’ha quedat al calaix. Una vegada més, l’Ajuntament ha fet una reforma grisa i el mateix ha passat amb la plaça del Peix.

Què li sembla la darrera acció d’art urbà que s’ha fet al carrer Roger de Flor?
A mi, personalment, m’agrada. Crec que aquesta és la via que hem de seguir, però una flor no fa estiu. Aquesta iniciativa ha estat un encert, però això no fa que el govern municipal sigui trencador estèticament. Crec que aquest és el camí a seguir, però queda molt per fer.
Vostè que és professor, què en pensa de la denegació de la jornada continua a dos instituts de la ciutat?
És un tema complicat, perquè hi havia un acord entre famílies i professors i l’Ajuntament l’ha tirat enrere per qüestions de cohesió social.

 

A més, l’any passat es va concedir el mateix a un altre centre…
Això és una incoherència del goven municipal. Es tracta d’un tema que depèn del centre. Si hi ha un acord per part de les famílies, l’Ajuntament ha de dialogar i, si hi ha raons de pes per negar-ho, que podria ser, s’ha de fer-ho entendre a la comunitat educativa. Però l’Ajuntament no ho ha sabut fer.

El petit comerç a Granollers està patint de forma molt especial. Què podria fer l’Ajuntament que no fa per potenciar-lo?

Quan parlem de comerç tothom pensa en polítiques de protecció del petit comerç i el tema estrella són els horaris. En el nostre cas tenim a prop un centre comercial que obre els diumenges i ho hem de tenir en compte a l’hora de pensar en el model comercial de la ciutat. La nostra superfície és més gran que la de la Roca, per tant hauríem de fer valer la idea de Granollers centre comercial a l’aire lliure. A part d’això, hauríem de fer pedagogia sobre quins efectes té el nostre tipus de consum. Granollers hauria de ser pioner en aquest sentit.

En la seva elecció com a candidat, 15 persones van votar en blanc. Creu que hi ha gent que dubta de les seves capacitats?
Segur que sí. He parlat amb algunes d’aquestes 15 persones i crec que el que hi havia és un dubte en la manera d’exercir la democràcia dins el partit, però segur que hi ha gent que no està segura de les meves capacitats. M’enganyaria a mi mateix si pensés que agrado a tothom. Encara tinc molt per fer i entenc que hi ha gent que dubti.

Què pot aportar un polític de 31 anys a l’alcaldia de Granollers? És conscient que s’enfronta a un veterà de la política municipal?
Molt conscient. De fet, aquesta és la gràcia. No confrontem únicament dues persones que volen ser alcalde, sinó dues maneres de fer. Confrontem un alcalde que fa molts anys que està en política, amb una persona que té ganes de provar amb noves fórmules i actituds. Sobretot confrontem dos projectes: un que considero que està esgotat, amb un altre que arrenca ara i que té més recorregut per portar Granollers més enllà del que plantegen els socialistes.
CiU va ser la força més votada a Granollers a les passades eleccions europees. Sorprès?
No. Vam guanyar les eleccions al Congrés dels Diputats del 2011, les del Parlament del 2012 i ara les europees. Però això indica que hi ha molta gent a Granollers disposada a confiar en CiU també en l’àmbit local.

Quin tipus d’extrapolació es pot fer de cara a les municipals?
Hem de separar les dues eleccions. Hem de ser conscients que a les municipals ens falla alguna cosa i hem de poder explicar a la gent, que està disposada a fer-nos confiança, que els que ens presentem a les municipals som els mateixos que els de les europees. Fer entendre’ls això només depèn de nosaltres.

Creu que es farà la consulta?
Sí, sí, sí.

Però s’estan posant molts pals a les rodes…

[Somriu]. Això ja ho podíem preveure. L’estat espanyol no evoluciona i segueix tenint les mateixes mancances democràtiques que fa 50 anys. Espanya no entén que volem que la gent pugui decidir què vol fer amb el seu país. Voler decidir és un
exercici impossible de debatre.

Però ho fan…
Sí, però perquè a Madrid pensen que si aconsegueixen que no es voti el 9N, la gent se n’oblidarà. Creuen que és un procés que rau de dalt a baix, quan en realitat és la gent que ho demana.

Granollers està a l’altura de la consulta?
No… No ho està, però ho pot arribar a estar. No sabria definir el posicionament del govern municipal, perquè un dia diu blanc i l’altre negre. La gent de Granollers es mereix que el seu alcalde  sigui més ferm pel que fa a la defensa d’un exercici que és essencial. No n’hi ha prou amb titulars a diaris. Les coses es demostren amb els fets, i en el seu compromís amb la consulta, l’alcalde Mayoral és dèbil.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram