Les eleccions europees celebrades diumenge passat han deixat un panorama republicà al Vallès Oriental. ERC, guanyadora de les eleccions a Catalunya, ha triplicat el nombre de votants respecte als anteriors comicis europeus a la comarca, s’ha imposat a 24 dels 43 municipis vallesans i ha passat del 9 al 24% dels vots (33.028).
CiU s’ha mantingut com a segona força (29.715) en 30 municipis i com a primera en 14. A més, ha experimentat un fort augment dels seus vots, malgrat que en percentatge només ha pujat un punt (passa del 21 al 22% dels vots). ICV-EUiA, per la seva banda, també  se situa com una de les guanyadores d’aquestes eleccions a la comarca, ja que experimenta un gran ascens, arriba a la quarta força i passa del 6 a l’11% dels vots.
El gran derrotat d’aquestes eleccions ha estat, sens dubte, el PSC, que amb 19.945 vots, passa del 36 al 14% dels sufragis i només guanya en quatre municipis del Vallès Oriental, perdent així la seva històrica supremacia a la comarca. L’altra gran derrota d’aquests comicis l’ha protagonitzada el PP, que perd gairebé la meitat dels vots que va aconseguir el 2009 i passa del 17 al 8% dels sufragis.
Entre les dades importants d’aquesta jornada electoral destaca l’augment de la participació a tota la comarca, que ha passat del 35% del 2009 al 45% d’enguany, un increment de deu punts respecte a les eleccions anteriors.  Tot i això, la participació dels vallesans encara es manté gairebé tres punts per sota de la mitjana catalana (45% al Vallès Oriental enfront del 47,6% de Catalunya).

FEUS DE CIU
Granollers i Martorelles són dos dels 14 municipis on CiU és la força més votada. A la capital vallesana, els convergents han aconseguit treure 4.897 vots, és a dir, 904 més que el 2009. Els segueix molt de prop ERC, que puja de la quarta posició a la segona. El PSC queda relegat a la tercera força i perd quasi la meitat dels seus votants.  ICV-EUiA duplica els seus vots i passa de la cinquena a la quarta posició, mentre que el PP perd els 904 votants que ha guanyat CiU i passa a ser la cinquena força.
En el cas de Martorelles, succeeix exactament el mateix, CiU es col·loca com a primera força, seguida d’ERC i el PSC.

ERC S’IMPOSA A PARETS
Malgrat que Parets ha estat històricament socialista, ERC ha batut el PSC i, per primera vegada, se situa com a primera força amb 1.402 vots. Els socialistes perden prop de 1.000 vots al municipi, és a dir, el 25% dels electors han preferit votar a un altre partit. D’aquesta manera, se situen com a segona força, seguits de CiU (864) i ICV-EUiA (718). El PP és un dels grans perdedors a Parets, ja que passa a ocupar la sisena posició amb 519 vots, per darrere de Ciutadans, que ha aconseguit 523 sufragis.
Sant Fost de Campsentelles també forma part dels municipis on ERC ha desbancat el PSC. Una vegada més, Esquerra ha triplicat els resultats del 2009. CiU (542) també augmenta en nombre de votants al poble i es converteix en la segona força. I el PSC (329) cau a la quarta per darrere del PP (380), que treu 50 sufragis més que els socialistes.

L’OASI DEL PSC
Només hi ha quatre municipis del Vallès Oriental on resisteix el PSC: Mollet, la Llagosta, Canovelles i Montmeló. Tot i que els socialistes segueixen sent la primera força a Mollet (5.996), viuen amb l’amenaça d’ERC que ha quadruplicat els resultats del 2009 (2.829). ICV-EUiA se situa com la tercera força de la ciutat amb 2.093 vots, CiU també guanya suport de la ciutadania i aconsegueix 2.024 vots, mentre que el PP, amb la pèrdua de la meitat dels seus electors (passa de 2.233 vots a 1.500), pràcticament s’iguala amb Ciutadans.
Sempre ha d’haver-hi excepcions i la Llagosta n’és una, perquè no només el PSC continua sent la primera força, sinó que ERC ocupa la quarta posició per darrere del PP. ICV-EUiA, en canvi, es posiciona com a gran vencedora, ja que amb 637 vots, triplica els resultats del 2009 i se situa com a segona força.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram