La fuga de vallesans cap a l’estranger creix any rere any i no sembla que s’hagi d’aturar. La manca d’oportunitats i la precarietat laboral fan que cada vegada més catalans decideixin deixar la comarca per provar sort a altres països.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), 2.415 ciutadans del Vallès Oriental vivien a l’estranger, fa cinc anys. El 2014, la xifra ha augmentat exponencialment i ja són 4.491 vallesans –és a dir, el 86% més– que han abandonat els seus municipis d’origen per buscar una vida millor lluny de casa seva.

Pel que fa a les dades del darrer any, el nombre de vallesans residents a l’estranger ha crescut un 16%, set punts per damunt que la mitjana de Catalunya. Així doncs, el Vallès Oriental és la quarta comarca on més augmenten aquestes dades, després del Solsonès, Osona i l’Alt Penedès.

DESTÍ: EUROPA

La gran majoria dels vallesans residents a l’estranger ho fan en països de la Unió Europea. En aquest sentit, França és la gran preferida amb 596 persones, cosa que representa el 13,3% del total de població que viu a l’estranger. Aquest país és també la primera destinació per als residents a l’estranger de 25 comarques catalanes més. Destaquen la Val d’Aran i Cerdanya, on el 73% i el 48,2% respectivament dels seus residents a l’estranger són a França. El segon país on hi ha més residents vallesans és Alemanya, amb el 8,8% del total. En tercer lloc, se situa el Regne Unit, amb 338 ciutadans (el 7,5% del total).

A aquests països els segueixen els del continent americà: Argentina amb 332 residents (el 7,4%), Equador amb 314 (el 7%) i els Estats Units d’Amèrica amb 287 (6,4%).

En el cas de Catalunya, el segon país de destinació dels seus ciutadans immigrants també és l’Argentina.

Allò que amaga el somni europeu

Des dels sindicats valoren de manera molt negativa la dada de l’Idescat, perquè reflecteix que els joves no troben una sortida dins el mercat laboral i que l’atur no baixa, sinó que hi ha menys persones que busquen feina.

El secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Gonzalo Plata, remarca en declaracions a Línia Vallès que “la situació dels joves que se’n van a l’estranger no és tan bonica com ens pensem. La majoria són llicenciats que treballen al sector de l’hostaleria amb càrrecs molt inferiors a la seva formació”, i assegura que fa poc més de dos mesos CCOO va haver d’ajudar 300 joves que havien anat a Alemanya amb una oferta falsa de treball i que “estaven demanant almoina pels carrers, perquè no tenien com sobreviure”.

Per tot això, des de CCOO recomanen que abans d’anar a l’estranger cal informar-se dels drets laborals del país de destí i a qui dirigir-se en el cas que els sorgeixin problemes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram