Compactar la jornada laboral i que el temps per dinar sigui de 45 minuts, en lloc de dues o tres hores, avançar l’hora dels informatius del migdia i que el ‘prime time’ televisiu sigui de les set a les deu del vespre i no de les nou a les dotze. Són algunes de les mesures que, segons els experts, augmentarien el nostre benestar.

En general, es tracta de recuperar els horaris que feien els nostres avis i que tenen a la resta d’Europa. Catalunya ha estat històricament situada en l’horari del meridià de Greenwich, és a dir, l’horari anglès, però la pluriocupació masculina durant el franquisme, sumada al fet que l’any 1942 el país es va alinear voluntàriament amb Alemanya que havia imposat el seu ús horari a una gran part de països europeus, ha donat com a resultat els horaris que tenim avui dia.

La plataforma Ara és l’hora vol canviar tot això en els pròxims tres anys. “La gent tindria més temps per estar amb la família i els fills, cosa que reduiria el fracàs escolar, hi hauria més hores d’oci i per fer esport i dormiríem una hora més, cosa que milloraria la productivitat dels treballadors”, assegura a Línia Vallès Fabian Mohedano, promotor de la iniciativa.

Diferents estudis reflecteixen que els horaris laborals actuals perjudiquen la competitivitat i la producció empresarial, augmenten els riscos psicosocials dels treballadors i mantenen les desigualtats entre gèneres.

EL PARLAMENT HO ESTUDIA

El govern de la Generalitat dóna suport a aquesta iniciativa amb la creació d’un grup de treball adscrit a la Conselleria de Presidència, que estudiarà les propostes de racionalització del nou horari, analitzarà la implementació i coordinarà el seguiment de les accions que s’acordin.

En aquesta mateixa línia, el Congrés dels Diputats també estudia una proposta per retardar el rellotge una hora, segons correspon a Espanya per la seva situació geogràfica.

Unanimitat a Mollet a favor de la reforma horaria

Ara Mollet ERC va presentar al darrer ple una moció mitjançant la qual demanava el suport per a la reforma horària, proposada per la plataforma Ara és l’hora. Una moció que va ser aprovada per la unanimitat de totes les forces polítiques molletanes.
Segons el portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López, es tracta “d’un canvi que marcarà una nova època i permetrà més igualtat i més conciliació entre la vida laboral i personal”. La portaveu d’ICV-EUiA, Marina Escribano, valora positivament la iniciativa i desitja que “aquest canvi es pugui implantar immediatament”.
El regidor del PSC, Josep Ramón Bertolín, per la seva banda, remarca que “la proposta s’hauria d’estendre a la resta d’Espanya, perquè si és bo per a Catalunya, també és bo per als espanyols”. El PP també va votar a favor de la moció, perquè considera que “és una proposta bona per a la societat”, però creu que s’hauria de deslligar de la independència de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram