L’actual situació econòmica ha provocat que les petites i mitjanes empreses tinguin dificultats per aconseguir finançament dels bancs. Per aquest motiu, els empresaris del Vallès Oriental han hagut de buscar altres maneres de poder tirar endavant i això els ha portat a interessar-se pel sistema crowdlending.

Es tracta d’un sistema pioner a Espanya basat en préstecs directes d’inversors a empreses que crea una alternativa de finançament i d’inversió a les tradicionals ofertes de les entitats financeres, pensada i adaptada a les petites i mitjanes empreses del país.

Així doncs, a través d’aquest sistema, les persones poden prestar diners a les empreses, obtenint atractives rendibilitats i, a la vegada, les empreses aconsegueixen un finançament que complementi les seves necessitats, en condicions competitives i fora del canal bancari habitual.

UN PROJECTE DE PIMEC

Una vegada vist els avantatges que pot proporcionar als empresaris, Pimec i la plataforma de crowdlending Arboribus han signat un conveni de col·laboració per apropar als negocis vallesans aquest innovador sistema de finançament.

El president de Pimec Vallès Oriental, Vicenç Paituví, assegura que “cal aprofitar totes les alternatives al nostre abast per millorar les opcions i condicions de finançament del teixit productiu”, afegint que el crowdlending “està demostrant ser molt eficaç per canalitzar l’estalvi i la inversió privada”.

Segons el cofundador d’Arboribus, Josep Nebot, “eliminant gran part dels costos del sistema bancari, els inversors poden obtenir rendiments entre el 6% i el 12%, amb comissions reduïdes i transparents”. “La plataforma permet diversificar les inversions distribuint-les en diferents empreses, de manera que el risc que assumeixen els inversors davant un impagament es minimitza”, conclou Nebot.

Contra la llei de foment del finançament empresarial

El Govern central ha anunciat, recentment, la publicació de l’avantprojecte de llei de foment del finançament empresarial, en el qual es regula el crowdlending d’una manera tan restringida que pot afectar fins i tot la mateixa viabilitat del model a Espanya.
Pimec i Arboribus valoren positivament que es reforci el sector i se’l doti de la seguretat jurídica necessària per protegir l’inversor. No obstant això, consideren que “s’hauria de suprimir o ampliar substancialment l’apartat que limita el finançament que una empresa pot aconseguir d’aquestes plataformes, així com els diners que un inversor pot destinar a aquestes iniciatives”. A la resta d’Europa, aquest tipus de finançament representa una alternativa real per a les petites i mitjanes empreses. En aquest sentit, assenyalen que “si aquest apartat no es rectifica, es produirà un greuge comparatiu amb la resta de països i, un cop més, perdríem competitivitat davant de la resta d’estats del mercat comú”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram